Privacyverklaring

Paul Denayer: welke boeken leest u op vakantie?

12 juli 2023
Tekst
Melanie De Vrieze

De zomer is eindelijk in aantocht. Tijd om te deconnecteren. We polsten bij enkele cfo’s en ceo’s welke boeken, zowel fictie als non-fictie, zij straks in hun hangmat of aan het strand lezen. De eerste in de rij is Paul Denayer van Prolupin.

Paul Denayer, ceo van Prolupin en ex-cfo van Alpro, leest vooral in de week, voornamelijk over de actualiteit en doet dit digitaal. In het weekend neemt hij graag de tijd om de krant grondig door te nemen. Tijdens de vakantie maakt hij tijd voor literatuur, meestal in het Nederlands of het Engels, maar het kan evengoed in het Duits, Frans of Spaans zijn, meestal in functie van het onderwerp en de auteur.

“Ik opteer vaak voor de schriftelijke neerslag van een land of regio en/of een bepaalde periode, zoals in De Bourgondiërs van Bart Van Loo, Napoleon van Johan Op de Beeck of recent nog zijn Leopold II. Steeds meer vind je bij mij thuis boeken over leiderschap en lerende en innoverende organisaties, om andere en betere inzichten te verwerven hoe als individu of groep om te gaan met een steeds sneller veranderende wereld. Een voorbeeld daarvan is Mijn organisatie is een oerwoud van Jef Staes. Mijn echtgenote verdiept zich ook in dit thema, dus we wisselen regelmatig boeken met elkaar uit.”

Tussen feit en fictie

Paul Denayer is meer dan twintig jaar actief in de voedingswereld en leest regelmatig een boek over onderwerpen die hem nauw aan het hart liggen, zoals duurzaamheid (socio-economisch en milieu), de consument en de shopper en (nieuwe) technologieën.

“Daarnaast durf ik te kiezen voor easy good reads over historische gebeurtenissen, tussen feit en fictie, die mij persoonlijk op een of andere manier prikkelen en ook boeien, zoals over de Bende van Nijvel, de moord op JFK, … Een interessant boek vond ik bijvoorbeeld On the Trail of the Assassins, My Investigation and Prosecution of the Murder of President Kennedy van Jim Garrison.”

Hij leest graag dergelijke boeken omdat ze verruiming inhouden en hem toelaten nieuwe ideeën en ervaringen op te doen, ook buiten de eigen leefwereld. “Lezen draagt vaak bij tot het bijsturen van mijn zienswijzen en opinies. Het traint ook mijn concentratie, ik raad het iedereen aan.”

Boeken die nog op mij liggen te wachten zijn Neuroleadership, a Journey Through the Brain for Business Leaders van Argang Ghadiri, Andreas Habermacher en Theo Peters, Over woke van Bart De Wever en Je bent al genoeg, Mentaal gezond in een gestoorde wereld van Thijs Launspach.”