Privacyverklaring

Ralf Bauer is nieuwe CFO van Norther

9 maart 2023
Tekst
Peter Ooms

Na een carrière van elf jaar bij Parkwind, is Ralf Bauer sinds januari dit jaar aan de slag als CFO van Norther.

Norther is een windpark 23 kilometer voor de kust van Zeebrugge. Het telt 44 turbines, met een capaciteit van 370 megawatt. Het bedrijf is in handen van twee grote aandeelhouders: het Belgische Elicio (50 procent) en het Nederlandse Eneco (50 procent). De eerste windmolen van Norther begon stroom te produceren in 2019. Het is daarmee een van de jongste windparken in de Noordzee.

Teamspirit

“Wat me meteen opviel is de enorme teamspirit van het Norther-team, dat negentien professionals telt. Iedereen werkt zich uit de naad om het windpark zo efficiënt mogelijk te laten produceren. Het gaat in de eerste plaats over de technische paraatheid, met veel aandacht voor preventief onderhoud van de turbines, de fundering en de kabels. We werken in een dynamische economische omgeving. In onderhandelingen met tegenpartijen en bankiers moeten we goed inspelen op de impact van mogelijke incidenten en marktveranderingen. Het bedrijf is erop gericht om op een duurzame en veilige manier de jaarlijkse stroomproductie zo hoog mogelijk te houden”, zegt Ralf Bauer.

Finance én hr

“Het bedrijf richt zich volledig op de uitbating van één groot windpark. De activiteiten zijn daarop gefocust. Als CFO heb ik een veel breder takenpakket dan ik gewend was. Ik ben verantwoordelijk voor de klassieke financeactiviteiten, zoals boekhouding, budgettering en rapportering, maar ook voor het beheer van de projectfinanciering, de verzekeringen, de energiecontracten én voor hr. Dat laatste is nieuw voor mij en buiten mijn comfortzone, maar heel interessant. Verschillende hr-thema’s hebben ook een financieel perspectief, zoals bijvoorbeeld groepsverzekeringen of bedrijfswagens. Veel aandacht gaat ook naar de rapportering aan de banken die voor financiering hebben gezorgd en aan de raad van bestuur. Ik ben heel blij met mijn nieuwe functie, het is een uitdagend takenpakket in een mooi bedrijf en een boeiende sector”, zegt Ralf Bauer.

Voordien was hij verantwoordelijk voor corporate finance van Parkwind, een ontwikkelaar van meerdere windparken. Hij begon zijn carrière in de banksector bij Belfius Bank en BNP Paribas Fortis.