Privacyverklaring

Transparantie over loon primeert voor de bedrijfsjurist

4 juli 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
ANDREA PIACQUADIO (PEXELS)

Bedrijfsjuristen zijn het sterkst gedreven door transparantie over de totstandkoming van hun vast en variabel loon. Daarnaast willen ze duidelijkheid over hun carrièreperspectieven en investeringen door hun werkgever in hun mentale, fysieke en financiële vitaliteit.

Dit blijkt uit de nieuwe salaris- en tevredenheidsenquête van het Instituut voor bedrijfsjuristen (IBJ). Dat werkt samen met Vlerick Business School en Vialegis. De resultaten van het onderzoek liggen aan de basis van een salariswijzer die een antwoord is op de behoefte van de bedrijfsjuristen aan transparantie over hun salaris en marktwaarde (IBJ - IJE - Company Lawyers’ remuneration tool).

5.000 tot 8.500 euro

Het mediane bruto maandsalaris van een bedrijfsjurist met ervaring varieert tussen ongeveer 5.000 en 8.500 euro, naargelang de anciënniteit. De functie en het type onderneming, van lokale kmo tot internationaal beursgenoteerd bedrijf, spelen ook een belangrijke rol. Dat weet Els Van Steen, voorzitter van het Instituut voor bedrijfsjuristen.

Meer transparantie

“De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat niet zozeer het salaris zelf, maar de perceptie van eerlijkheid en rechtvaardigheid ervan de drijvers zijn voor de tevredenheid en retentie van de bedrijfsjurist. Deze blijkt zeer gevoelig voor duidelijke en heldere procedures en processen van loonvorming”, zo concludeert Xavier Baeten, professor in Reward & Sustainability aan de Vlerick Business School. “Met dit onderzoek en de salariswijzer draagt het Instituut voor bedrijfsjuristen zijn steentje bij tot de EU-richtlijn voor meer loontransparantie.”

Het IBJ lanceert daarom een online salariswijzer. De tool biedt bedrijfsjuristen informatie over trends en marktconformiteit van hun salarispakket (brutosalaris en extralegale voordelen) in hun sector en volgens hun functie en anciënniteit.

Duidelijke perspectieven

Uit de bevraging blijkt dat de loyauteit en tevredenheid van de bedrijfsjurist in grote mate bepaald wordt door

  • de toekomstperspectieven die ze krijgen,
  • de duurzaamheid en ethiek van hun onderneming,
  • het variabele salaris
  • het flexibel werken
  • en in mindere mate door het vaste salaris, dat uiteraard marktconform moet zijn.

“Dit is een interessant inzicht voor werkgevers die de tevredenheid, het optimaal functioneren en de retentie van hun bedrijfsjuristen nog kunnen versterken door een duidelijk carrièrepad en concrete loopbaanopportuniteiten aan te bieden en te communiceren, altijd met het oog op hun vitaliteit”, zegt Valerie Hofman, ceo Vialegis.