Privacyverklaring

Voorbeeldrol leider brengt verantwoordelijkheid met zich mee

5 maart 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
LAETITIA LOCUS - MANPOWERGROUP

Alexandra Lammens, cfo van ManpowerGroup, introduceerde minister Annelies Verlinden bij haar uiteenzetting over vrouwelijk leiderschap. In tegenstelling tot de minister beschikt ze meestal over een uitgebreidere set aan facts & figures om te beslissen. Hoewel ze haar buikgevoel ook valideert met cijfers. “Crisissen zijn even moeilijk te leiden voor mannen als voor vrouwen.”

Alexandra Lammens leidt een departement met een 25-tal medewerkers in verschillende afdelingen zoals accounting, kredietenincasso, payroll, aankoop en zelfs fleet management. Dat doet ze samen met een groep middle managers. Het departement gaat door een verandering, wat een uitdagende fase betekent. “We werken verder met de langetermijnhorizon in het vooruitzicht.” Ze durft duidelijk en eerlijk te communiceren. “Ik heb geen pokergezicht en ben zo transparant mogelijk voor het team.”

ManpowerGroup hanteert een leiderschapsmodel dat steunt op drie pijlers: care, grow, clarity. “In de huidige fase springt de zorgende pijler er wat meer uit. De groei staat voor een positieve evolutie op de lange termijn zowel voor de onderneming als voor het individu. En claritybetekent het bredere verhaal op een heldere manier vertellen, zoals op lange termijn een duurzame kostenstructuur nastreven.”

Leider heeft altijd plan B

Net zoals minister Verlinden streeft Alexandra Lammens er naar om het beste uit haar medewerkers naar boven te halen. Dat houdt ook in dat ze bouwt aan een successiepijplijn van toekomstige leiders. “Je moet altijd een plan B klaar hebben.” Bij ManpowerGroup is het de ambitie dat minstens de helft van de successiepijplijn een vrouw is. Op dit moment is een derde van het directiecomité een vrouw. Alexandra Lammens krijgt veel erkenning van vrouwelijke collega’s in de onderneming. “Ik bekleed voor hen een voorbeeldrol. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee die ik graag opneem.”

Maatschappelijk en economisch leven we in een uitdagende tijd. Welk leiderschap heb je nodig in zo’n context? “Crisissen zijn even moeilijk te leiden voor mannen als voor vrouwen”, aldus Alexandra Lammens. Een empathische en verbindende benadering staan zeker niet in de weg om doortastende beslissingen te nemen wanneer je manoeuvreert met een langetermijnperspectief. Je moet ook rekening houden met hoe je een boodschap communiceert.”

Buikgevoel van de leider

Minister Verlinden durft soms op haar buikgevoel af te gaan wanneer ze bepaalde beslissingen snel moet nemen, bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis. Alexandra Lammens steunt eerder op een combinatie van facts & figures met een gezond buikgevoel. “Facts & figures vertellen ook een verhaal. En een buikgevoel kun je valideren met financiële cijfers. Het voordeel van data ter beschikking te hebben, maakt dat je financiële simulaties kan genereren.”

ManpowerGroup is een globale beursgenoteerde onderneming. Dat brengt ieder kwartaal de druk met zich mee, met bijbehorende beslissingsmomenten over optimalisaties, besparingen en investeringen. “Het helpt dat ik een goede tandem vorm met de ceo. We coveren en vertrouwen elkaar.”

Sportwereld

Om een betere leider te zijn, is het essentieel om te investeren in jezelf en de nodige zelfzorg. Alexandra Lammens doet dat onder meer via competitief basketbal. “Er zijn parallellen te trekken tussen de sportwereld en het bedrijfsleven. De drive om te winnen, de nood aan coördinatie op en naast het veld en het belang van het team. De coach wisselt me zelden omdat ik – zonder een formele rol te bekleden – aan het sturen ben en instant feedback geef aan de speelsters. Ook dat is leiderschap.”