De jobkansen in België en wereldwijd zullen de komende drie maanden afnemen. Dat blijkt uit de ManpowerGroup Job Barometer. Van de 525 werkgevers die in januari door ManpowerGroup zijn ondervraagd, is 40 procent van plan hun personeelsbestand tegen het einde van juni 2024 uit te breiden. En dat terwijl 18 procent van plan is het te verminderen. 41 procent van de ondervraagde werkgevers verwacht geen verandering.
Na correctie voor seizoensvariaties bedraagt de nettotewerkstellingsprognose – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat verwacht personeel aan te werven en het percentage dat verwacht om het personeelsbestand in te krimpen – een gematigde waarde van +22%. Dit is een sterke daling van 11 punten ten opzichte van het vorige kwartaal. Het is maar een stijging van vier punten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
De nettotewerkstellingsprognose daalt sterk met vijftien punten in Vlaanderen en met tien punten in Wallonië ten opzichte van het vorige kwartaal, tot respectievelijk +19% en +23%. De arbeidsmarkt zou dynamischer moeten zijn in Brussel. Daar ligt de nettotewerkstellingsprognose vier punten hoger dan het vorige kwartaal, op +31%.
Hoopgevend is dat ondanks een daling in zes sectoren ten opzichte van het vorige kwartaal, werkgevers in alle bevraagde bedrijfssectoren in België van plan zijn hun personeelsbestand tegen het einde van juni 2024 uit te breiden.
Meest optimistisch over de werkvooruitzichten zijn de sectoren:
Hun aanwervingsintentie situeert zich boven het nationale gemiddelde.
Er is een gemiddelde aanwervingsintentie in de sectoren:
En de werkgevers in deze sectoren zijn eerder pessimistischer ingesteld:
Inzake bedrijfssegmenten is de verwachting dat de wervingsactiviteit het gunstigst zal zijn in het segment van bedrijven met 50 tot 249 werknemers.
"In een klimaat van onzekerheid verwachten Belgische werkgevers, samen met de meerderheid van hun internationale tegenhangers een vertraging van de aanwervingen in het komende kwartaal". Dat zegt Sébastien Delfosse, managing director van ManpowerGroup BeLux. "Werkgelegenheid neemt een centrale plaats in tijdens de verkiezingscampagne voor de aanstaande federale, regionale en Europese verkiezingen. Dit komt voort uit het aanhoudende tekort aan talent, de kloof tussen de beschikbare vaardigheden en de behoeften van de bedrijven, en de noodzaak om werk aantrekkelijker te maken tegenover inactiviteit. Bedrijven verwachten specifieke maatregelen, zoals verbetering van opleidingen en inzetbaarheid, verhoging van de werkgelegenheidsgraad en stimulering van de economie. Dit moet gebeuren in de context van de uitdaging van de ecologische en digitale transitie."
De resultaten van de wereldwijde enquête onder 40.000 werkgevers wijzen op een daling van het vertrouwen van werkgevers in vergelijking met het vorige kwartaal in 39 van de 42 bevraagde landen en in alle 24 onderzochte landen in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika). De nettotewerkstellingsprognose blijft positief in 40 van de 42 deelnemende landen.
Met een nettotewerkstellingsprognose van +22% staat België op hetzelfde niveau als het wereldwijde gemiddelde en zeven punten boven het gemiddelde van de EMEA-regio (+15%). Ons land staat op de vijfde plaats van de 22 Europese landen, na Nederland (+32%), Zwitserland (+29%), Finland (+23%) en het Verenigd Koninkrijk (+23%), maar voor Ierland (+20%), Frankrijk (+18%), Duitsland (+17%), Spanje (+14%), Polen (+11%), Italië (+9%), Griekenland (+6%), Tsjechische Republiek (+5%) en Roemenië (-2%).
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.