Privacyverklaring

Brussels Airlines maakt winst in het tweede kwartaal en verwacht sterke resultaten

12 augustus 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Nina Öwerdieck

Brussels Airlines rapporteert 11,6 miljoen euro aangepaste operationele winst in het tweede kwartaal van 2024. Dit is een lager resultaat dan het tweede kwartaal van vorig jaar en dat is voornamelijk te wijten aan een lagere productie. Ondertussen voegde de Belgische luchtvaartmaatschappij een extra Airbus A330 toe aan de vloot en verwelkomde ze Nairobi als nieuwe bestemming. Brussels Airlines verwacht een sterk zomerseizoen en een sterke winst voor het volledige jaar 2024.

Tijdens de eerste zes maanden van 2024 heeft Brussels Airlines 3,9 miljoen passagiers vervoerd met bijna 30.000 vluchten. De gemiddelde bezettingsgraad was 82 procent.

De totale productie van het tweede kwartaal was lager dan dezelfde periode in 2023. Dit komt hoofdzakelijk door een wereldwijd tekort aan reserveonderdelen voor vliegtuigen. Maar ook omdat enkele onderhoudswerken tijdens de lente gebeurd zijn in plaats van tijdens de winter. Daarenboven kon de Belgische luchtvaartmaatschappij dit keer geen contract verlengen met een zogeheten ‘wet-lease’ maatschappij waar vorig jaar wel mee werd samengewerkt. Gevolg: Brussels Airlines kon minder stoelen aanbieden in de periode van april tot juni 2024.

Het kwartaalresultaat komt uiteindelijk op 11,6 miljoen euro aangepaste EBIT.

Winst bij tegenwind

“De luchtvaart is een zeer wisselvallige sector met hoogtes en laagtes. We hebben bij Brussels Airlines een kostenpositie bereikt die ons toelaat winst te maken, zelfs wanneer we tegenwind krijgen. We waren winstgevend in het tweede kwartaal, dit is het bewijs dat onze strategie werkt. 2024 wordt een winstgevend jaar, met ongeveer gelijkaardige resultaten als in het recordjaar 2023,” aldus Nina Öwerdieck, chief financial officer.

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kreeg Brussels Airlines te maken met stakingen en stakingsdreigingen. Als gevolg daarvan komt het totale resultaat van het eerste half jaar op een aangepaste EBIT van -47 miljoen euro. De vlaag naar vliegtickets blijft echter hoog, en Brussels Airlines verwacht sterke resultaten voor de zomer.

De Belgische luchtvaartmaatschappij heeft ondertussen de eerste fase van het vlootvernieuwingsplan uitgevoerd. Ze voegde een vijfde gloednieuwe Airbus A320neo toe aan de vloot, net zoals een tiende Airbus A330 vlak voor het zomerseizoen voor langeafstandsvluchten. Hierdoor kon de route naar Nairobi van start gaan.

De cijfers