Privacyverklaring

Klantennabijheid biedt flexibiliteit

14 maart 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Michaël Houtevels (foto Nicolas Herbots)

De logistieke dienstverlener H.Essers zag zich de afgelopen jaren geconfronteerd met een resem moeilijkheden, zoals de stijgende energieprijzen en de inflatie. Dankzij een langetermijnstrategie waarin flexibiliteit centraal staat, heeft het daarop goed kunnen reageren.

Op de CFOconferenz legde Michaël Houtevels uit hoe H.Essers een strategie heeft ontwikkeld om de schokken op te vangen. Hij is group lead M&A and strategic financing van H.Essers.

Transport en opslag

De aanpak van H.Essers is enerzijds gebaseerd op een complementair dienstenaanbod met transport én opslag. Die twee activiteiten brengen telkens andere opportuniteiten en uitdagingen met zich mee. “In de transportsector vangen we de economische schokken het eerst op. Die voelen we snel door een daling van de bestellingen en bijgevolg van de transportvolumes. We werken daarom met een vast aandeel partners om een flexibele schil in te bouwen in onze operaties. De opslag van goederen in onze magazijnen is traditioneel veel stabieler. Wanneer de economie vertraagt, merken we dat de rotatie in onze magazijnen lager ligt, waardoor er minder handlingactiviteiten zijn. Ook hier zorgen we voor flexibiliteit in onze processen door te werken via uitzendarbeid”, zegt Michaël Houtevels.

Doorgedreven communicatie met de klant

Om flexibel te kunnen reageren, is het noodzakelijk om snel de signalen op te vangen over kantelmomenten bij de klanten. “We zetten sterk in op een doorgedreven communicatie met onze klanten. Dankzij een verregaande customer intimacy vangen we snel de eerste tekenen op die kunnen wijzen op veranderingen in de activiteiten bij de klanten. Tegelijk verschaft die goede verstandhouding ons ook de mogelijkheid om kostenverhogingen zoals voor brandstof of wegentol (Maut) snel en proactief bespreekbaar te maken.”

De financiële afdeling ondersteunt deze aanpak met rapportering en analyses. Die dienen ook om de langetermijnplannen van het bedrijf op te volgen.

Toekomst

De belangrijkste sectoren voor H.Essers zijn healthcare en chemie. “De eerste blijft verder groeien. Bij de chemische bedrijven zien we een belangrijke nieuwe trend. Door de sterk gestegen energiekosten in Europa kan de productie op lange termijn verhuizen naar andere regio’s. Voor ons bedrijf hoeft die ontwikkeling niet dramatisch te zijn. Europa zal een belangrijke eindmarkt blijven. De langetermijnrelaties met onze klanten laten ons toe samen met hen te bekijken hoe wij logistieke oplossingen kunnen bieden voor deze veranderingen.”