Privacyverklaring

Nieuwe campagne moet beroep accountant weer aantrekkelijk maken

16 februari 2023
Tekst
Matthias Vanheerentals

Het tekort aan accountants in Vlaanderen was nog nooit zo nijpend. De VDAB ontving vorig jaar liefst 4.365 vacatures voor maandelijks gemiddeld 664 potentiële kandidaten. Acht accounting- en consultingbedrijven in ons land slaan de handen in elkaar en lanceren de grootschalige campagne ‘Accountants Van Morgen’.

Al zal accountancy zijn status van knelpuntberoep niet meteen verliezen, acht accounting- en consultingspelers blijven niet bij de pakken zitten. Baker Tilly, BDO, Decupere & Partners, Moore, SBB, Vandelanotte, Van Havermaet en VGD nemen het heft in handen en lanceren een campagne om het beroep weer aantrekkelijk te maken: ‘Accountants Van Morgen’. Ook bij deze acht bedrijven raken de vacatures - driehonderd in totaal - maar niet ingevuld.

De campagneambassadeurs Bockie De Repper en de zussen Nour en Fatma Daghbouj moeten de jongeren alvast informeren en inspireren. Zij stellen het stereotiepe beeld van de accountant bij in leuke campagnebeelden en persoonlijke video’s over de samenwerking met hun eigen accountant.

Scholen doen mee

Samen met de sector schaart ook het onderwijs zich achter dit initiatief. De hogescholen UCLL, PXL, Vives, Odisee, Arteveldehogeschool, AP Hogeschool en Hogent spannen zich, samen met opleidingsspecialist Syntra, extra in om jongeren warm te maken voor een job met toekomst. Op de campagnesite www.accountantsvanmorgen.be kan je succesverhalen lezen en delen, openstaande vacatures inkijken of opleidingen binnen accountancy zoeken. Ook hier maken de initiatiefnemers komaf met het klassieke beeld van de boekhouder.

Vooral kmo’s zijn de dupe

Het beroep van boekhouder-accountant is sinds 2019 een knelpuntberoep en de arbeidsmarkt voor accounting blijft onder druk staan. Zo is er voor elke openstaande vacature vandaag maar één werkzoekende accountant beschikbaar, vergeleken met nog bijna vijf accountants per vacature vijf jaar geleden. De VDAB-cijfers laten een duidelijke evolutie zien. Er is enerzijds een steeds grotere vraag naar accountants: 4.365 ontvangen vacatures in december 2022, versus 1.476 in december 2018. Anderzijds is er een steeds kleiner aanbod aan financiële profielen: maandelijks gemiddeld 664 werkzoekenden in december 2022, versus 917 in december 2018. Vooral kmo’s dreigen de dupe te worden van de schaarste aan financiële profielen, waardoor hun financieel bestuur op termijn mogelijk in het gedrang komt.

Dit kwam ook aan bod in onze rondetafel over talent.

Minder jongeren

Bovendien kiezen steeds minder jongeren ervoor om accountancy te studeren. Sinds 2020 daalde de instroom bij de hogescholen in Vlaanderen met twintig procent. Die beperkte instroom maakt het acute tekort aan financiële profielen op de arbeidsmarkt alleen maar groter, zeker als je weet dat de bedrijfswereld in België de volgende jaren zo’n veertigduizend nieuwe jobs wil creëren.