Privacyverklaring

Problemen met werkkapitaal

15 april 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Nicolas Herbots

De hoge rente is een kopzorg voor bedrijven. Ook klanten die te laat betalen en de nood aan meer voorraad veroorzaken heel wat problemen op het vlak van werkkapitaal. Financieel managers deelden tijdens de CFOconferenz hun ervaringen.

Michel Verholen: “Bij Ateb, de vakvereniging van treasurers, merken we een groeiende interesse voor de thematiek van businesspartnering. Treasurers voelen steeds meer de noodzaak om overleg te plegen met de operationele managers in de afdelingen. Doel is de kosten en financieringsnoden te bespreken. Op events voor onze leden plannen we intussen altijd een moment in om ervaringen op het vlak van werkkapitaal te delen. Het gaat daar nu heel vaak over. De stijgende rente en de hogere financieringskosten maken die samenwerking nog dringender.”

Nikolas Rosseel: “Dat doen we bij Ahlers ook. Met de financiële afdeling maken we nu rapporten voor de verantwoordelijken van de afdelingen over uitstaande kredieten, DSO enzovoort. Zo zien ze bijvoorbeeld wat de impact is van klanten die systematisch te laat betalen op wisselkoersrisico’s. Op die manier willen we awareness creëren over die problematiek en inzicht geven in mogelijke oplossingen.”

Geert Le Page: “Voor Belcar als verhuurder van wagens is het nauw contact met de business essentieel. Ons financieel resultaat hangt af van de verhuringsgraad, want dat is de parameter die onze marge bepaalt. In dat kader hebben we een set van rapporten om die rendementen van dichtbij op te volgen.”

Dit artikel is een gedeelte van een uitgebreid panelgesprek. Het volledige artikel lees je in FDmagazine van mei. Interesse in een membership? Contacteer gerust Murielle.Cosyns@nieuwemediagroep.be