Privacyverklaring

Start-ups mikken op toenemende rendementen op schaal

26 februari 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Veroniek Collewaert (Vlerick)

Deloitte en Vlerick Business School blikken terug op tien jaar Rising Star Competition voor start-ups. Ze identificeren wat de karakteristieken zijn van een beloftevolle tech start-up. Een ervan is een grotere financiële schaalbaarheid.

Beloftevolle tech start-ups hanteren van bij de oprichting een globale marktbenadering. Typisch voor deze bedrijven is ook dat ze een businessmodel hebben dat makkelijk internationaal repliceerbaar is. Verder worden ze gekenmerkt door een grotere financiële schaalbaarheid. Tot slot investeren ze meer in hun groei en tonen ze een grotere risicobereidheid in vergelijking met bedrijven die gelijkaardig zijn op het vlak van leeftijd, sector, grootte en locatie (peers).

Dat blijkt uit een studie van Vlerick Business School en Deloitte die de balans opmaakt van tien jaar Rising Star Competition. Dat is een jaarlijkse lijst van de meest beloftevolle technologiebedrijven in België. De studie onderzoekt wat deze start-ups zo uniek maakt en hoe Rising Stars evolueren in de jaren nadat ze aan de competitie deelgenomen hebben.

Globale afzetmarkt in gedachten

Bedrijven die zich vanaf het begin richten op een wereldwijde markt en een gemakkelijk te repliceren bedrijfsmodel, realiseren een snellere groei. Deze bedrijven bouwen hun bedrijfsmodel met een globale afzetmarkt in gedachten. Ze zetten hun productie en distributie zo op dat ze deze wereldwijd kunnen implementeren, met minimale aanpassingen en kosten. Vooral digitale bedrijven die hun kerntechnologieën over verschillende markten en sectoren kunnen inzetten, profiteren van dit model.

Grotere financiële schaalbaarheid

Bedrijven die grotere schaalvoordelen en hogere brutowinstmarges nastreven, realiseren vaak een sterkere groei. Dit concept overstijgt het idee dat schalen enkel groeien in omzet betekent. Echt schalen betekent exponentieel groeien in output, zonder evenredige toename in kosten, wat leidt tot "toenemende rendementen op schaal".

“Dit principe is essentieel voor de financiële gezondheid, efficiëntie en concurrentiekracht van groeiende ondernemingen. Het idee is dat bij verdubbeling van de omzet, de kosten niet in dezelfde mate stijgen. Dit geldt voor alle kernkosten in een bedrijf en is cruciaal voor het verhogen van winstmarges. Grote bedrijven hebben dit met succes toegepast door hun aanbod te vergroten en de kosten per eenheid te verlagen. Heel wat digitale start-ups illustreren hoe schaalvoordelen significant zijn in de technologiesector, waar een eenmalige investering in software een wereldwijd aanbod mogelijk maakt met relatief weinig extra kosten”, zegt Sam Sluismans, programme leader Deloitte's Technology Fast 50.

Meer investeren in groei

Rising Stars investeren sterk in hun groei. Dat resulteert in zowel een toename van het aantal werknemers als van de netto toegevoegde waarde. Zo groeien ze in vijf jaar gemiddeld van 5 tot 18 werknemers, terwijl hun peers in dezelfde periode groeien van 4,5 medewerkers naar 7. Ook de netto toegevoegde waarde groeit daardoor sneller dan bij vergelijkbare bedrijven. Rising Stars brengen deze van 183.000 euro naar 1,3 miljoen euro, tegenover 86.000 euro naar 172.000 euro voor hun peers.

Om deze snelle groei te realiseren gebruiken ze ook meer financiering, zowel in het jaar van deelname aan de Rising Star Competition als in de daaropvolgende jaren. Gemiddeld gaat het om 400.000 euro per jaar, tegenover 20.000 euro per jaar voor hun peers. Deze groei leidt tot een negatieve en lagere Ebitda vanaf de deelname tot vier jaar erna. Vanaf het vijfde jaar na deelname kleurt het Ebitda-cijfer opnieuw positief en tonen de bedrijven zich ook rendabeler dan hun peers.

Lagere rentabiliteit

“De bevindingen tonen aan dat Rising Stars vanaf het begin een duidelijke visie hebben op wereldwijde groei. Dat is trouwens een proces dat niet zonder aanzienlijke investeringen en tijd verloopt. Deze jonge, beloftevolle bedrijven zijn daarom bereid een lagere rentabiliteit te accepteren in vergelijking met hun peers. Dit benadrukt hun commitment om een solide basis voor versnelde groei in de toekomst te leggen, maar het houdt ook risico’s in. Zo ligt de overlevingskans bij Rising Stars iets lager dan bij hun peers, 95 procent versus 98 procent. Het aantal faillissementen is daardoor ook iets hoger, 4 procent versus 3 procent”, aldus Veroniek Collewaert, professor ondernemerschap aan Vlerick Business School.