Privacyverklaring

Vers geld voor Levenue na overname Cake

15 november 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
De oprichters van Levenue: Ben Rieder en Zahra Alubudi

Levenue haalt acht miljoen euro op. Zo versnelt het bedrijf zijn groei als Europese marktplaats voor het financieren van bedrijven met recurrente inkomsten.

De overname van Cake, gespecialiseerd in snelle en accurate analyses van banktransacties, zorgt voor meer efficiëntie en nauwkeurigheid in het acceptatiebeleid van Levenue. Dat helpt om de activiteiten van Levenue in Europa verder op te schalen. Het bedrijf presenteert zich als grootste marktplaats van Europa, gespecialiseerd in het financieren van bedrijven met recurrente inkomsten. Het kondigt een serie A-financiering aan ter waarde van acht miljoen euro, geleid door Truffle Capital. Ook Freshmen Fund neemt eraan deel.

Financiering op basis van voorspelde cashflow

Levenue herdefinieert de manier waarop bedrijven met terugkerende inkomsten hun groeikapitaal financieren. Als die bedrijven kapitaal aanbieden in ruil voor aandelen, verliezen oprichters gedeeltelijk de controle over hun bedrijf. In plaats daarvan kunnen bedrijven met recurrente inkomsten de voorspelde cashflow van hun bestaande abonnementen gebruiken als onderpand voor financiering. Via de marktplaats van Levenue hebben investeerders, sinds de lancering in 2021, meer dan driehonderd miljoen euro ingezet voor bedrijven met recurrente inkomsten.

Een ander voordeel voor ondernemers is de snelheid van financiering. Het duurt slechts 48 uur om de bedrijven te beoordelen op financiering, terwijl de fondsen doorgaans binnen drie dagen na lancering op de marktplaats beschikbaar zijn. Verder zijn beslissingen over het acceptatiebeleid enkel gebaseerd op kwalitatieve gegevens, zoals omzetgroei en boekhoudkundige gegevens. Dat neemt elke mogelijkheid van vertekening in de financiële beoordeling weg.

Dataverrijkingstechnologie

Om het proces achter het acceptatiebeleid te verbeteren, heeft Levenue Cake overgenomen. Dit bedrijf staat bekend om zijn open banking- en dataverrijkingstechnologie. Dit gebeurt door elke regel van de bankgegevens van een bedrijf te analyseren. Doel is een realistische replica te bouwen van de winst- en verliesrekening. Hierdoor kan Levenue nauwkeurigere risicoprofielen bieden. Dat laat investeerders toe sneller over de financiering te beslissen.

Aan beide kanten vraag

Benjamin Rieder, ceo en medeoprichter van Levenue: “We hebben Levenue opgericht als een platform waar ondernemers en investeerders met elkaar in contact komen. Dat bevordert de groei van innovatieve bedrijven met recurrente inkomsten. In slechts twee jaar tijd hebben we meer dan 300 miljoen euro aan financiering gefaciliteerd. Dat bewijst dat er aan beide kanten vraag is naar een dergelijke marktplaats. De overname van Cake was ingegeven door onze voortdurende inzet om ons aanbod te verbeteren en de transparantie voor onze gebruikers te verbeteren.”

Davy Kestens, ceo van Cake: “Het is de missie van zowel Cake als Levenue om transparante data-oplossingen te bieden. Deze missie is veel groter geworden dan we ooit hadden kunnen vermoeden toen we aan deze reis begonnen. Het uitdagen van de manier waarop bedrijven worden gefinancierd, geanalyseerd en gewaardeerd is het doel van beide teams.”