Het Gentse crowdlendingplatform WinWinner wil zijn werking versterken en brengt daarvoor verse financiering binnen ter waarde van 1 miljoen euro. Die krijgt het onder meer van een aantal nieuwe investeerders, waaronder de vooraanstaande serieondernemer Pieter Casneuf.
Het opgehaalde kapitaal moet het platform helpen om zijn reikwijdte te vergroten in andere Europese landen. Daarnaast wil ceo Matthias Browaeys met de investering de groeiende groep gevestigde kmo’s tegemoet komen die de mogelijkheden van crowdlending exploreren.
Het afgelopen jaar haalden zo’n tweehonderd Belgische bedrijven meer dan 85 miljoen euro op via crowdlending en -funding. De financieringsvorm wint daarmee jaar na jaar aan populariteit, zowel bij particulieren die willen investeren als bij bedrijven die zoeken naar kapitaal.
Opvallend is de groter wordende vraag vanuit gevestigde kmo’s. Terwijl tot een paar jaar geleden vooral start-ups bij WinWinner aanklopten, zag het bedrijf het aandeel gevestigde kmo’s met zestig procent stijgen.
Zo rondde Van der Valk Nazareth net zijn crowdlendingcampagne af: op vijf weken tijd haalde het hotel 600.000 euro op bij het grote publiek. Meer dan 160 investeerders kenden via WinWinner een achtergestelde lening toe, waarmee Van der Valk Nazareth duurzaamheidsinvesteringen zal doorvoeren: zonnepanelen en laadpalen, gefinancierd door ‘de crowd’.
“Alle kmo’s zoeken vandaag werkkapitaal om te kunnen groeien. Vaak hebben ze meer budget nodig dan wat klassieke financieringsvormen, zoals de bank, hen toelaten. Crowdlending is voor hen dan ook zeer interessant om op te nemen in hun financieringsmix. De investeringen waarnaar kmo’s op zoek zijn, liggen veel hoger dan die van start-ups. Dat vraagt ook van ons een grotere investering. Met de kapitaalinjectie willen we de kmo-markt ten volle kunnen bedienen”, zegt Matthias Browaeys.
In vergelijking met andere Europese landen - niet in het minst Nederland - heeft het Belgische crowdfundinglandschap nog heel wat stappen te zetten. WinWinner ziet al langer het potentieel van de buitenlandse markt en maakt nu prioriteit van een Europese vergunning. Vanaf november 2023 is die verplicht voor al wie crowdfundingactiviteiten buiten de eigen landsgrenzen wil uitvoeren.
“We onderhouden nu al goede contacten met onze buitenlandse collega-platformen, maar via de Europese licentie concretiseren we die banden. Heel wat bedrijven opereren al lang niet meer uitsluitend in België. Wanneer Belgische ondernemers via crowdfunding de kans krijgen om zich op buitenlandse markten te presenteren, geeft dat hen een pak meer mogelijkheden. Daarnaast krijgen Belgische beleggers de opportuniteit om in groeiende buitenlandse kmo’s te investeren. De markt en het investeringspotentieel worden daardoor plots veel groter”, zegt Matthias Browaeys.
WinWinner werd opgericht in 2016 met als doel slapend spaargeld van particulieren te activeren door het te investeren in Belgische startende ondernemingen. Sinds de oprichting wist het al bijna vijftig miljoen euro aan financiering op te halen voor meer dan vierhonderd ondernemers.
WinWinner groeide zo tot een van de grootste crowdlendingplatformen in ons land. De onderneming trok ook zelf de aandacht van verschillende investeerders, zoals Combell-oprichter Jonas Dhaenens. Pieter Casneuf vervoegt dat rijtje nu.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.