Volledige elektrificatie van wagenpark ING

14 september 2022
Tekst
Patrick Verhoest

ING elektrificeert vanaf 1 oktober het complete wagenpark van 5200 wagens. Van dan af aan zijn enkel 100% elektrische bedrijfswagens mogelijk.

De werknemers moeten niet inboeten op de kwaliteit van de wagens, die over het algemeen toch een ferm pak duurder zijn dan de benzineversie. Dat kan dankzij het unieke kortingssyteem op de leasingformule. Andy Vanzurpele, Head of Reward bij ING België: “Onze organisatie maakt de overstap gemakkelijker door een groene korting te geven op de leaseprijs. Dat betekent dat ING België een belangrijke bijdrage levert in de transitie. Zo zie je duurdere elektrische wagens beschikbaar worden voor de medewerker.”

Standaardinstallatie

Van bij de start van het aanbod van elektrische wagens neemt ING voor elke werknemer de standaardinstallatie, inclusief de laadpaal, ten laste, zegt Isabelle Hauwaert, Reward & Benefits Manager bij ING België: “Alle medewerkers die kunnen installeren, kunnen het aanvragen en krijgen de standaardkosten ervan terugbetaald. Als er bijkomende kosten nodig zijn – denk aan graafwerken - worden die kosten gedragen door de medewerker. Tot het pakket behoort ook een publieke laadkaart, die in veel punten ter beschikking is. Men kan dus overal laden waar nodig. Wat de publieke laadpalen betreft, rekenen we op een uitbreiding, want niet iedereen kan van thuis uit laden. Uiteraard kan laden op kantoor ook in de grote ING-gebouwen. We werken daar nog verder aan op langere termijn.”

Leveranciers

Het aanbod gebeurt met terugbetaling van de verbruikte stroom, afhankelijk van de energieleverancier met wie ING werkt. Isabelle Hauwaert: “Het gros van de leveranciers werkt echter forfaitair en dat tarief volgen wij. Andere leveranciers bieden een reële terugbetaling aan van de stroom met een plafond. De energieleverancier betaalt de stroom terug die de medewerker betaalt, en anderzijds factureert de leasingmaatschappij aan ons. De terugbetaling is dus tweeledig. Zo vergoeden we alles volledig.”

De bank voorziet ook in een regeling als iemand opstapt. Dan zegt de carpolicy dat medewerkers de laadpaal kunnen overnemen binnen de periode van vier jaar van het leasecontract via vooraf afgesproken formules.

Verbetering

Andy Vanzurpele ziet vooral nog verbeteringsmogelijkheden bij de publieke laadmogelijkheden. Toch zien Isabelle Hauwaert de zaken positief: “Door de prijs kunstmatig laag te houden kunnen de collega’s betere, trendy en innovatieve wagens kiezen. Ons pakket met groene korting en standaardinstallatie inclusief laadpaal is vrij exclusief en geeft aan waar we naartoe willen. De aanpak slaat aan.”