De introductie van CBDC’s (Central Bank Digital Currency) moet betalingsprocessen in het bedrijfsleven een stuk efficiënter maken. Het schept de mogelijkheid om smart contracts te gebruiken en zo de tussenpersonen uit te schakelen.
“Bij de meeste internationale transacties komen een pak tussenpersonen te pas, bijvoorbeeld correspondent banks. Bij elke stap treedt tijdverlies op en rekent de bank kosten aan. Als de betaling zou gebeuren met CBDC’s en smart contracts zijn die tussenpersonen niet meer nodig. Smart contracts zijn zelfuitvoerende programma's op een gedistribueerd grootboek (blockchain). De activatie gebeurt op basis van vooraf gedefinieerde gecodeerde regels, waardoor transacties automatisch worden afgedwongen en uitgevoerd”, zegt Ashish Bhatnagar, head of cards & payments van Cognizant, een mondiaal technologiebedrijf.
De combinatie van digitale munten en slimme contracten, die bij de blockchaintechnologie horen, maken een versnelling van de transacties mogelijk. “Snelle betalingen zijn zuurstof voor bedrijven. Denk maar aan het voordeel van de instantbetalingen die we nu al kennen. Slimme contracten maken het mogelijk om processen te versnellen door automatisch stappen te zetten in een proces indien aan specifieke voorwaarden is voldaan. In de vakliteratuur werd al verwezen naar internationale transporten waarbij de betaling afhankelijk is van specifieke documentatie, zoals proof of shipping, bill of lading, enzovoort. Dat kan veel sneller wanneer een blockchain de bewegingen van de vracht opvolgt.”
“Een webshop als Shein analyseert het gedrag van klanten op al zijn verkoopkanalen. In functie daarvan zou het met smart contracts automatisch meer of minder kunnen bestellen bij zijn leveranciers. Shein bestelt gewoonlijk eerst heel weinig stuks van een nieuw product. Wanneer de consumenten meer klikken en reageren verhoogt het de volumes. Slimme contracten hebben de mogelijkheid om deze digitale toeleveringsketens verder te stroomlijnen en te versnellen”, zegt Ashish Bhatnagar.
“Of denk aan de uitbraak van een pandemie. Met smart contracts kan de overheid automatisch voorschriften genereren voor een vaccin. Ik kan me voorstellen dat verzekeringsmaatschappijen boeren sneller uitbetalen als ze vaststellen dat de droogte een bepaalde periode heeft geduurd. Dan hoeven die getroffen landbouwers niet individueel schadeformulieren in te dienen”, aldus nog Ashish Bhatnagar.
Een dertiental landen hebben vandaag actieve CBDC’s, zoals de Bahama’s en Nigeria. Ook in China en India lopen grote proefprojecten. Europa en zeker de VS staan wat achter. “Dat is misschien niet slecht. Een aantal voordelen van de bestaande betaalsystemen blijven beter behouden in een nieuw systeem. Het initiatief is alleen leefbaar indien alle deelnemers voordelen ondervinden op het vlak van security, privacy en consumentenbescherming. Denk bijvoorbeeld aan snelle terugbetaling bij transacties met fraude. De centrale banken moeten ook de offlinebruikbaarheid van de CBDC’s bekijken. Dat zou kunnen door smartphones te voorzien van een functionaliteit die het overneemt als de connectie is verbroken. Ten slotte is het ook belangrijk om het energieverbruik van de digitale munten op blockchains te beperken.”
FDmagazine had eerder al vernomen dat de centrale banken de banken geen concurrentie willen aandoen. Kan dat? “Zeker. Ik ga er vanuit dat de introductie van CBDC’s zal gebeuren in een nauwe publiek-private samenwerking waarbij er voordelen zijn voor alle partijen.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.