Privacyverklaring

AI? Het moet, het kan, maar …

11 juli 2023
Tekst
Jo Cobbaut

Bijna drie op de vier beslissers in bedrijven voelt druk om artificiële intelligentie (AI) en machineleren (ML) te implementeren. Maar de overgrote meerderheid wil mensen het laatste woord geven.

"Het onderzoek bevestigt dat AI en ML essentieel zijn voor het behalen van succes in het evoluerende landschap van werk. Een mening die wij ook horen onder Belgische klanten, zowel op enterprise niveau als bij kmo's”, zo zegt Dorien Roes, country manager Belux bij Workday.

AI en ML-strategieën ook effectief implementeren, wordt vertraagd door

  • ethische zorgen,
  • gebrek aan data-integriteit en
  • het wegnemen van de vrees van werknemers dat deze technologieën banen kunnen verdringen.

Cruciale factoren worden het inzicht verdiepen en samenwerken met leveranciers “die blijk geven van toewijding aan verantwoorde AI-praktijken en data-integriteit."

Meer dan negentig procent geeft aan dat ze kunstmatige intelligentie gebruiken binnen hun activiteiten om mensen, geld of beide te beheren. Tachtig procent is het ermee eens dat AI en ML werknemers helpen efficiënter te werken en betere beslissingen te nemen. De behoefte aan investeringen op dit gebied is duidelijk: tachtig procent van de respondenten is het ermee eens dat AI en ML nodig zijn om hun bedrijf concurrerend te houden.

Zorgen

Ondanks wijdverbreide acceptatie en brede overeenstemming over de argumenten voor AI en ML in het bedrijfsleven, blijven er zorgen bestaan over de nauwkeurigheid, ethiek en beveiliging ervan. Die betreffen

  • de actualiteit of betrouwbaarheid van de onderliggende gegevens (77 procent);
  • vooringenomenheid in het systeem (39 procent);
  • beveiligings- en privacykwesties (48 procent);
  • het ethische gehalte van de toepassingen. Slechts 29 procent zei er veel vertrouwen in te hebben dat AI/ML vandaag ethisch wordt toegepast, al gelooft 52 procent dat dat beter zal zijn binnen vijf jaar.

Impact

45 procent van de beslissers denkt dat AI en ML de werkdruk zullen verbeteren en nieuwe loopbaantrajecten zullen creëren.

43 procent is voorzichtiger en waarschuwt dat AI en ML sommige taken zullen vervangen, wat voor enige werkloosheid onder werknemers zal zorgen.

12 procent twijfelt en zegt dat AI en ML mensen volledig zullen vervangen.

Vaardigheden

Bijna driekwart (72 procent) van de respondenten zegt dat hun organisatie niet over de vaardigheden beschikt om AI en ML volledig te implementeren. Een nog iets hoger percentage (76 procent) zegt dat hun eigen kennis van AI- en ML-toepassingen voor verbetering vatbaar is.

Het onderzoek: AI IQ: Insights on Artificial Intelligence in the Enterprise