Privacyverklaring

IBR-IRE reikt awards uit voor beste Belgische duurzaamheidsrapport

29 november 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Alexia Bertrand, Evelien Govaert, Géraldine Nolens, Natalia Agüeros-Macario, Patrick Van Impe (foto IBR-IRE)

Al bijna 25 jaar beloont het Belgisch Instituut van Bedrijfsrevisoren (IBR-IRE) de beste inspanningen op het vlak van duurzaamheidsrapportering in België. Umicore, VPK Group, VUB en Alides Reim vallen dit jaar in de prijzen.

  • Umicore wint de award voor Best Impact Sustainability Report in de categorie grote beursgenoteerde organisaties en organisaties van openbaar belang (OOB) onderworpen aan de richtlijn niet-financiële rapportering.
  • VPK Group sleept de prijs voor Best Impact Sustainability Report in de wacht in de categorie grote niet-beursgenoteerde organisaties, grote beursgenoteerde organisaties en OOB's die niet vallen onder de NFRD.
  • De Vrije Universiteit Brussel wint de award voor Best Impact Sustainability Report in de categorie andere organisaties.
  • Alides Reim krijgt de prijs voor Best First Sustainability Report.
  • VPK Groep wint ook de prijs voor het origineelste en creatiefste duurzaamheidsverslag.

Voorbereiding op CSRD

Sinds 1998 moedigen de ‘Awards for Best Belgian Sustainability Reports’ organisaties aan om transparant te rapporteren over duurzaamheidskwesties. Het Belgisch Instituut voor Bedrijfsrevisoren promoot via de awards de integratie van duurzaamheidsinformatie in jaarverslagen van Belgische bedrijven.

Met de Corporate Sustainability Reporting Directive (de zogenaamde CSRD) en de strengere rapportage- en assuranceverplichtingen die op ons afkomen, is dit initiatief relevanter dan ooit volgens het IBR-IRE. Ongeveer 2.500 bedrijven in België krijgen rechtstreeks te maken met de nieuwe Europese richtlijn. Ze moeten binnenkort rapporteren over de milieu-, sociale en bestuursaspecten van hun activiteiten. Nog veel meer bedrijven en organisaties zullen indirect worden beïnvloed door de nieuwe regelgeving. Het is dus hoog tijd dat organisaties zich voorbereiden.

Publiek koos winnaars

In elke categorie nomineerde een professionele jury twee organisaties die beide de prijs ‘Best Impact Sustainability Report’ verdienen. Het publiek koos de winnaars tijdens de prijsuitreiking. De jury bestond uit vertegenwoordigers van de academische, economische en socialprofitwereld, journalisten en geregistreerde auditors.

De jury gebruikt beoordelingscriteria die grotendeels overeenkomen met de GRI-standaarden, waaronder de duurzame ontwikkelingsdoelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn aangenomen.