Privacyverklaring

BCF haalt 600.000 euro op via crowdlending

11 september 2023
Tekst
Peter Ooms

Om zijn behoefte aan werkkapitaal te financieren, heeft Belgian Cycling Factory (BCF), bekend van het merk Ridley, 600.000 euro opgehaald via crowdlending. “Crowdlending is een zeer goede alternatieve financieringsbron voor bedrijven die willen groeien”, zegt Jochim Aerts, ceo van BCF.

Racefietsspecialist Belgian Cycling Factory wil evolueren naar een full supply chain brand. “We investeren veel. De banken gaan daar vlot in mee, maar het is ook interessant om achtergesteld papier erbij te nemen, zoals crowdlending. Het leuke is dat we onze fans, onze klanten, hierbij kunnen betrekken”, zegt Jochim Aerts, ceo van BCF.

Honderd procent verzekerd

“Na analyse gaf Look&fin ons een zeer goede risicorating (Secured A+ en Balanced B+ via een Winwinlening). De helft van het gevraagde bedrag, 300.000 euro, is voor de beleggers voor honderd procent verzekerd door Atradius. De globale kost van de lening is erg interessant voor ons. De fondsen verstrekt door de beleggers van Look&Fin geven ons meer comfort bij onze bankpartners. Crowdlending biedt een zeer goed alternatief op het vlak van financieringsbronnen voor bedrijven die willen groeien.”

Vijftigduizend fietsen per jaar

Belgian Cycling Factory (BCF) werd opgericht in 1990 en is de grootste Belgische fietsenfabrikant, vooral bekend van het eigen merk Ridley. De onderneming boekt een omzet van bijna 46 miljoen euro en heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 50.000 fietsen. De fietsen worden verkocht via duizend fietswinkels en via internationale distributeurs.

Productie in Europa

Jochim Aerts: “We onderscheiden ons op meerdere vlakken. Wij zijn de enige fabrikant in de wereld die tot vierhonderd op maat gemaakte fietsen per dag kan produceren, al doen we dat vandaag nog niet. Wij hebben een volledige digitale loop, van de configuratie op de site tot en met de customerservice na de verkoop. Er zijn meerdere collega's die customization aanbieden als promotie- en marketingtool, maar ze verkopen voor 99 procent standaardproducten. Bij ons is dat net omgekeerd. Inzake productontwikkeling werken we samen met universiteiten, cross-border en cross-industry. We hebben bovendien enkele mooie dossiers met leveranciers, lopend en afgerond, waardoor wij binnen Europa kunnen produceren. Dan ben je sowieso al groener, omdat je veel minder transport hebt.”

100% Limburg Bike

“Daarnaast rollen we een nieuwe technologie uit in Europa om met minder energie fietsen te produceren. Wij gaan nog een stap verder. In het kader van het project ‘100% Limburg Bike’ werken we mee aan een technologie om volledig gerobotiseerd carboncomponenten te maken. Dat is veiliger en milieuvriendelijker. Deze componenten zijn voor honderd procent recycleerbaar omdat we werken met thermoplast. Wanneer het product na twintig of dertig jaar opgebruikt is, kunnen we met heel weinig energie opnieuw twee nieuwe basiscomponenten maken.”