Privacyverklaring

BeAngels introduceert ‘investeerdersclub op maat’

13 september 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Jaime Cuypers

BeAngels, het Belgische investeerdersnetwerk dat ook internationaal actief is, kondigt de lancering aan van ‘Investment Club as a Service’. Dat is een nieuwe, innovatieve à-la-cartedienst voor particuliere investeerders. Onder deze formule kunnen zij samen met ervaren investeerders een investeerdersclub oprichten. BeAngels introduceert meteen een eerste investeringsclub: NXT.

BeAngels is een Belgisch netwerk van 470 investeerders. Het investeerde al 72 miljoen euro in 426 start-ups. BeAngels lanceert nu de eerste ‘Investment Club as a Service’ in België. In deze nieuwe soort investeerdersclub creëert een groep privé-investeerders volledig zelf het toetredingskader, met eigen voorwaarden. Het gaat bijvoorbeeld om investeringsstrategie, maximumaantal leden, jaarlijkse financiële inbreng, toewijzing van stemrecht, sectoren waarin de groep investeert, minimuminvestering in de start-ups ... Het verschil met de louter digitale beleggersplatformen zit hem in de mogelijkheid om gebruik te maken van de ervaring, de tools en het ecosysteem van BeAngels.

Investeerders ontlasten

Met deze formule ontlast BeAngels de investeerders en neemt het de volledige backoffice op zich. Die omvat de toelatingsprocedure, de know-your-customer (KYC)-procedures, de verwerking van financiële transacties, de naleving van de regelgeving, het opstellen van de statuten en het beheer van het investeringsplatform. Daarnaast biedt BeAngels coaches, training, vooraf gescreende investerings- en co-investeringsmogelijkheden aan. De investeerders krijgen ook toegang tot een enorm netwerk van contacten en expertise van ervaren investeerders.

Al tien jaar biedt BeAngels manieren aan om investeerders samen te brengen en in veelbelovende start-ups te investeren. Met deze nieuwe à-la-carteformule reikt BeAngels de investeringsclubs alle tools aan die ze denken nodig te hebben. Het gaat om begeleiding door een ervaren business angel, toegang tot de dealflow, de oprichting van het investeringsvehikel en het administratief beheer ervan.

Betrokkenheid van actieve investeerders

“BeAngels biedt al vijf verschillende manieren aan om te investeren in start-ups en scale-ups in België en Luxemburg. De à-la-carte-investeringsclubs onderscheiden zich duidelijk van andere vormen van investeringen door de betrokkenheid van actieve investeerders. Die willen start-ups ontmoeten, hun netwerk vergroten buiten hun eigen beroepssector en leren van de ervaringen en vaardigheden van anderen”, zegt Jaime Cuykens, venture partner van BeAngels. Hij is de oprichter van koffiebedrijf Vascobela, dat hij intussen heeft verkocht. Hij focust zich nu op investeringen in start-ups.

NXT: voor de jonge generatie ondernemers

NXT is de eerste investeringsclub die BeAngels onder het nieuwe format opricht. Het initiatief komt van de jonge ondernemers Jaime Cuykens, Thomas Van Durme en Edmond Van Steenberge. De club telt ook ervaren leden, zoals Peter Verschelden (voorzitter van Moore Belgium), Jan De Roeck (voormalig directeur Markit) en Bart Smets (cio Belfius Direct).

De club richt zich op ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht, jonge opvolgers van familiebedrijven en ervaren C-level-profielen uit traditionele en technologische industrieën. Het doel is om vaardigheden en connecties te combineren. Op die manier profiteren zowel investeerders als bedrijven waarin wordt geïnvesteerd van het netwerkeffect. NXT gaat eind september van start.

“Tijdens de oprichting van NXT was ik zelf nauw betrokken bij het ontwikkelen van het softwareplatform. Dat moet een groot stuk van de administratieve opvolging uit de handen van de investeerders nemen. Zo kunnen zij zich concentreren op het echte werk”, zegt Jaime Cuykens.

Informeel beleggen aanmoedigen

“Met ‘Investment Club as a Service’ streeft BeAngels ernaar om de komende jaren meerdere clubs te lanceren in België en honderden nieuwe privé-investeerders aan te trekken. We hebben de ambitie om een platform aan te bieden voor start-ups, ondernemers en investeerders dat op het vlak van durfkapitaal de beste aspecten van zowel digitaal als groepsgevoel combineert. We willen informeel beleggen aanmoedigen binnen een professioneel, gestructureerd en begeleid kader. Zo wordt het een volwaardige beleggingscategorie die de Belgische economie ten goede komt”, besluit Claire Munck, ceo van BeAngels.