Privacyverklaring

De modernisering van de Gentse ring: een PPS van een miljard euro

28 mei 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
I4B

I4B kondigt de financiële afronding aan voor de modernisering van de ringweg van Gent, de R4 West en Oost (R4WO). Het gaat om een publiek-private samenwerking (PPS), goed voor meer dan een miljard euro met een looptijd van dertig jaar.

Dit bouwproject mikt enerzijds op de verbetering van de toegang tot de haven. Daarnaast bevordert het de verkeersveiligheid, stimuleert het de groene mobiliteit en verbetert het de leefomgeving van de omliggende woongebieden.

Sociale impact en hoge milieunormen

De nieuwe projectvennootschap Bravo4 begint aan de ambitieuze taak om de Gentse ringweg te moderniseren. De Werkvennootschap, een agentschap van het Vlaamse Gewest verantwoordelijk voor grote infrastructuurprojecten in Vlaanderen, werkt hierbij samen met Bravo4.

Verschillende bedrijven maken deel uit van Bravo4. Besix en Stadsbader zijn de bevoorrechte aannemingsbedrijven met daarbij I4B, Epico en RID PPP (Rebel en Abrdn) als financiële partners. Met een financiering van meer dan een miljard euro is het een van de grootste privaat-publieke samenwerkingen (PPS) ooit in België. Concreet gaat het om het ontwerpen, renoveren, financieren en onderhouden van deze verkeersader. Bravo4 zal dertig jaar lang moeten zorgen voor het gebruik van deze infrastructuur door alle betrokkenen.

De sociale impact en milieuvoordelen van dit project zijn belangrijk. Door het verminderen van verkeershinder en CO2-uitstoot belooft dit project aanzienlijke verbeteringen, zowel voor groene mobiliteit als voor de luchtkwaliteit. Een blikvanger van het initiatief is de aanleg van 22 kilometer aan onderling verbonden fietssnelwegen voor de bevordering van milieuvriendelijk woon-werkverkeer.

Investeringen in infrastructuur via PPS

Met het R4WO-project toont I4B haar ambitie om grote infrastructuurprojecten te realiseren in samenwerking met Belgische bedrijven. Eerder tekende I4B een akkoord voor de financiering van de uitrol van het glasvezelnetwerk van Proximus in dunbevolkte gebieden. Daarnaast heeft I4B al geïnvesteerd in infrastructuurprojecten gericht op energietransitie, digitale transformatie en gezondheidszorg. Hiermee bevestigt I4B haar toewijding om cruciale projecten te financieren die zowel de Vlaamse als de Belgische economie versterken en de levenskwaliteit van lokale gemeenschappen verbeteren.

I4B kreeg dit mandaat bij haar oprichting in 2019 van haar initiële investeerders: de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPI-FPIM), AG Insurance en Synatom (Engie). Later sloten ook verzekeringsmaatschappij Ethias en Hydralis, het pensioenfonds van de Brusselse watermaatschappij Vivaqua, zich aan.

In een volgend artikel leest u een interview met Nadia de Coninck, cfo van I4B.