Steeds meer Belgische bedrijven kiezen voor ‘curtailment’, een softwareoplossing die het injecteren van stroomoverschotten uit zonnepanelen beperkt wanneer de stroomprijzen laag of zelfs negatief zijn. Deze aanpak wint aan populariteit in een energiemarkt waar negatieve uurprijzen steeds vaker voorkomen en de financiële gevolgen voor zonne-energieproducenten aanzienlijk zijn.
Curtailment wordt gekoppeld aan de PV-installatie en stuurt de omvormers aan zodat alleen het eigen verbruik wordt geproduceerd wanneer het financieel nadelig is om stroom te injecteren. “De prijsformules in je energiecontract bepalen of curtailment aangewezen is en vanaf welk prijsniveau de productie beperkt dient te worden”, zegt Chris Elbers, CEO van energy accounting specialist Odot.
Volgens Elbers is curtailment bijzonder interessant vanwege de relatief beperkte investeringskost en brede toepasbaarheid. “We zien inderdaad dat in het kader van negatieve stroomprijzen curtailment aan terrein wint. Zeker aangezien het om een relatief beperkte investering gaat en de software eigenlijk inzetbaar is voor het gros van de bedrijven.”
Door minder stroomoverschotten te injecteren, vermijden bedrijven kosten die anders voortvloeien uit ongunstige injectietarieven. “In de meeste nieuwe injectiecontracten is curtailment nuttig omdat die injectie op het net vergoeden op basis van uurprijzen,” aldus Elbers. Toch waarschuwt hij dat de situatie kan evolueren: “De volgende jaren worden in de zomerperiode namelijk twee kernreactoren stilgelegd, waardoor een groot deel van de stroombehoefte op een andere manier voorzien zal moeten worden. De kans dat er dan frequent negatieve prijzen zullen voorvallen, wordt daardoor aanzienlijk kleiner.”
Odot adviseert bedrijven om curtailment vooral te zien als aanvullende maatregel. Eerst moeten andere strategieën worden overwogen, zoals een gedetailleerde analyse van het energieverbruik, het inzetten van batterijen, energiedelen of slim plannen van verbruikspieken. Deze benaderingen kunnen de productie beter afstemmen op de vraag en helpen om overschotten te beperken.
Elbers: “Als bedrijven boven op deze maatregelen toch nog stroomoverschotten zouden hebben, dan is curtailment een mogelijke aanvulling. Daarnaast moeten we ook accepteren dat de tijd dat de injectie van stroomoverschotten op het net een mooie opbrengst kon genereren, achter ons ligt. Bedrijven kunnen een installatie van zonnepanelen beter beschouwen als een manier om in hun eigen behoeften aan groene stroom te voorzien, niet om winst te maken met de overschotten.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.