Privacyverklaring

De empathische belastingambtenaar

26 september 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Jeroen Jacobs

Voor horizontaal fiscaal toezicht is een heel ander type belastingambtenaar nodig: empathisch, open en bereid tot overleg. Dat blijkt uit het samenwerkingsakkoord dat Dela sloot met de fiscus en waarover FDmagazine eerder berichtte. “De positieve ervaringen van de deelnemende bedrijven aan het CTCP zal de interesse aanwakkeren”, zeggen Jeroen Jacobs en Caroline Dupae van de FOD Financiën.

“Het is in de eerste plaats een cultuuromslag”, zegt Jeroen Jacobs, administrateur grote ondernemingen van de FOD Financiën over de invoering van het Co-operative Tax Compliance Programme (CTCP). “Het grote voordeel is dat het bedrijf veel sneller zekerheid heeft over zijn aanpak en dat het binnen een transparante informatie-uitwisseling voortdurend kan overleggen met onze specialisten.”

Die nieuwe aanpak heeft ook een andere personeelsinvulling nodig. “Je kan daar niet aan beginnen als een belastingcontroleur die wantrouwig tegenover bedrijven staat. Er moet een wil zijn tot samenwerking”, zegt Jeroen Jacobs.

Fiscale optimalisatie

Tegelijk blijft de fiscale overheid veeleisend voor de deelnemers aan het programma. Ze moeten ook zeer transparant zijn over hun fiscale strategie en alle bedrijfsprocessen die daar een invloed op hebben. Het kost ook tijd, dus gewoonlijk zijn het de grote bedrijven die dat kunnen opbrengen. Maar er is vooral een positieve houding nodig. “Dat houdt in dat we niet op deze manier zullen werken met bedrijven met een strategie gericht op een agressieve fiscale optimalisatie”, zegt Jeroen Jacobs.

Hij wijst erop dat het nu veel meer een oefening in risicomanagement is die een andere expertise behoeft. De FOD Financiën heeft daarom extra medewerkers aangetrokken met nieuwe kennis, bijvoorbeeld over interne controle. Er is ook een intensieve samenwerking met de Europese Commissie en met de belastingadministraties van de buurlanden om informatie en ervaring uit te wisselen.

Eén contactpersoon bij de fiscus

Het Belgische CTCP staat heel dicht bij het voorstel van de OESO uit 2016 met daarin zes bouwstenen. Dat komt erop neer dat het bedrijf duidelijk maakt wat de fiscale strategie is op het vlak van de vennootschapsbelasting, BTW, voorheffingen enzovoort. Die doelstellingen moet het bedrijf in alle activiteiten laten terugkomen. Daarbij zijn de verantwoordelijkheden duidelijk toegewezen en weet de fiscale overheid volgens welke regels het bedrijf de transacties verwerkt. De fiscale administratie controleert dat geheel en geeft de goedkeuring.

Caroline Dupae, adviseur-generaal en hoofd van de eenheid sectorcoördinatie van de FOD Financiën nam het initiatief voor CTCP: “Intussen publiceren we een brochure en een leidraad voor bedrijven die eraan willen beginnen. Dat moet de activering drastisch versnellen. Daarna voorzien we één contactpersoon van de administratie die nauw samenwerkt met één verantwoordelijke van het bedrijf. Die licht ons regelmatig in over de bedrijfsprojecten die een invloed hebben op de fiscale positie. Die persoon kan ook de steun inroepen van een resem collega’s uit afdelingen als hr, boekhouding, IT, enzovoort. Van onze kant kunnen we ook onze eigen experten aanspreken.”

Fiscale conflicten vermijden

Het hele opzet van de regeling is het vermijden van conflicten en langdurige procedures. “Toch hoeven we het niet altijd eens te zijn. We can agree to disagree. Dan parkeren we die discussie terwijl de samenwerking over het geheel wel verder gaat”, zegt Jeroen Jacobs.

De fiscus mikt in de eerste plaats op samenwerking met grote bedrijven die internationaal actief zijn. In het kader van de verrekenprijzen en andere thema’s kunnen er dan discussies ontstaan met andere landen. Binnen CTCP kunnen de bedrijven daar meer impact op hebben. Zo vermijden ze de Mutual Agreement Procedure(MAP) tussen de administraties en zonder actieve inbreng van het bedrijf zelf.

Positieve ervaringen

De FOD Financiën mikt in eerste instantie op tien groepen waarmee ze een samenwerking opzet. Dela was de achtste in de rij, maar Jeroen Jacobs wil het project verder uitbreiden. “Nu al zijn het 81 juridische entiteiten die onder die samenwerking vallen. Ik denk dat de positieve ervaringen van de deelnemers de interesse zal doen toenemen van ook andere bedrijven”, zegt Jeroen Jacobs.