Privacyverklaring

Faillissementsgolf blijft aanhouden in september

1 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Eric Van den Broele

In september gingen 1.098 bedrijven failliet. Dit betekent een stijging van 67 faillissementen (+6,5%) in vergelijking met september 2023. "Op sectorniveau blijft de bouwnijverheid alle records breken. Voer daarom een vroegtijdig signaleringsbeleid in”, zegt Eric Van den Broele.

In alle drie de gewesten stelt GraydonCreditsafe een stijging vast ten opzichte van vorig jaar: Waals Gewest (+13,64%), Brussels Gewest (+4%), Vlaams Gewest (+3,75%). Als direct gevolg van deze faillissementen verdwenen in september 2.226 jobs. Na de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er volgens de laatst gepubliceerde sociale balans in totaal 17.844 jobs verloren gegaan.

In de eerste negen maanden van dit jaar werden in totaal 8.391 faillissementen geregistreerd. Dit is een stijging van 579 bedrijven (+7,41%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, het op twee na hoogste aantal ooit.

Vlaams Gewest blijft op recordniveau wat faillissementen betreft

Het Vlaams Gewest registreerde na negen maanden 4.896 faillissementen (+5,29%) en blijft daarmee op recordkoers. In september werden 609 faillissementen genoteerd, iets minder dan tijdens de recordmaand september 2022.

Opmerkelijke stijgingen deden zich voor in Vlaams-Brabant (+18,17%) en Oost-Vlaanderen (+3%), waar records sneuvelden. Limburg (+17,16%) volgt met 594 faillissementen, net onder het record van 602 in 2019. In de provincies West-Vlaanderen (-0,98%) en Antwerpen (-1,02%) waren er lichte dalingen na eerdere recordniveaus.

Zowel in het Brussels Gewest (+13,65%) als in het Waalse Gewest (+5,91%) was er een duidelijke stijging van het aantal faillissementen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Toch blijven de cijfers onder het niveau van 2019 en de periodes 2014 en 2015.

Nog steeds veel jonge bedrijven failliet

Hoewel de tendens waarbij tijdens de coronaperiode verhoudingsgewijs meer jonge ondernemingen failliet gingen lijkt af te nemen, blijft het aantal faillissementen onder jonge bedrijven (jonger dan 5 jaar) hoog. In totaal is 39,66% van de failliete bedrijven jonger dan 5 jaar. Dit fenomeen is het sterkst in het Vlaams Gewest.

Stijging in bijna elke sector, met pieken in bouw, transport en garages

De stijging van faillissementen zet zich door in vrijwel elke sector. Sectoren zoals horeca, groothandel, kleinhandel en zakelijke dienstverlening blijven echter onder de precoronaniveaus. Dit is in tegenstelling tot de bouwnijverheid, garages en de transportsector.

“De bouwnijverheid blijft op sectorniveau alle records breken”, aldus Eric Van den Broele, directeur research & development bij GraydonCreditsafe. Eind september telde GraydonCreditsafe voor de eerste drie kwartalen van dit jaar 1.915 faillissementen, een stijging van +19,39% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Analyse faillissementen

Eric Van den Broele ziet verschillende oorzaken voor de faillissementen in de bouwsector:

  • Parket en politie speuren actief naar frauduleuze ondernemingen in zwartwerk, vooral in Vlaams-Brabant.
  • Aannemers merken nog steeds economische schokken zoals de energieprijzen, loonindexeringen en prijzen van primaire materialen.
  • Bouwheren slagen erin om de eerste bouwkosten te betalen maar moeilijker de laatste. Ondernemingen die later in het bouwproces actief zijn, zoals afwerkende stukadoors en elektriciens, hebben het daardoor moeilijker.

Het hoge aantal faillissementen in Vlaanderen verklaart Eric Van den Broele door de uitgebreidere internationale handelsrelaties. “Vlaamse bedrijven zijn sterker onderhevig aan de internationale conjunctuur.”

Advies aan de nieuwe regering

“De faillissementscijfers houden gelijke tred met de groei van het ondernemerslandschap van de afgelopen jaren. Het is verontrustend dat vooral jonge ondernemingen over de kop gaan. Daarom raad ik aan dat de politieke beleidsmakers een preventief en vroegtijdig signaleringsbeleid invoeren. Zo identificeer je ondernemingen in moeilijkheden in een pril stadium. Een jaarrekening toont vooral financiële symptomen aan en komt vaak te laat. De data uit een preventief beleid stellen je in staat correctieve actie te nemen.” Hij wijst op data zoals een sterk roterend management en een hoog personeelsverloop.