Privacyverklaring

Finance aantrekkelijker maken voor vrouwelijk talent

30 september 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Mélanie Bosboom en Léonie Kennepohl

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in financiële functies en verlaten het beroep vaak voortijdig. Die verspilling van financieel talent zet Mélanie Bosboom ertoe aan om meer vrouwen en bedrijven te helpen tot een duurzame samenwerking te komen. “Het is geen strijd van vrouwen tegen mannen. Blijven afstemmen met mannen is nodig voor meer inclusie.”

Master in Financial Economics, prijkt op het diploma van Mélanie Bosboom. Haar eerste ervaring deed ze op als stagiair in een advieskantoor voor fusies en overnames. Haar tweede stage liep ze in een private equity onderneming. Twee sectoren met prestatiegerichte en competitieve allures. “In het M&A team was ik de jongste persoon in een door vijftien mannen gedomineerde cultuur. In private equity werkten er gelukkig al drie vrouwen in het verder mannelijke investeringsteam.”

Mélanie Bosboom merkte op dat financiële instellingen, banken en investeringsbedrijven vrouwelijk talent zoeken maar er moeilijk in slagen ze te vinden. En zeker om ze in dienst te houden. Tegelijk trof ze vrouwen aan die niet wisten hoe ze een carrière in finance konden starten. De financiële sector situeert zich vaak achter gesloten deuren. Nieuwe collega’s stromen veelal in via het persoonlijke netwerk van de mensen die er al werken. “Mijn vader kende bijvoorbeeld iemand in zijn netwerk die mij voorstelde op mijn stageplaats.”

Zet de deuren open voor jong vrouwelijk talent

Dat was de aanleiding voor Mélanie Bosboom om samen met Léonie Kennepohl Female x Finance op te zetten. Die organisatie leidt vrouwelijk talent op en begeleidt ze, maar helpt bedrijven ook bij het rekruteren en behouden. “Na drie jaar telt de community 6.000 vrouwen in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. We werken intussen met 60 bedrijven samen.”

Mélanie Bosboom is overtuigd dat vrouwen over de competenties beschikken om carrière te maken in finance. “In fusies en overnames, corporate finance en private equity zijn analytische skills essentieel, net zoals relationele vaardigheden voor de opbouw van klantencontacten. Tegelijk zie je op bedrijfswebsites foto’s en video’s van streng kijkende mannen in een klassiek blauw of grijs pak. Dat spreekt jonge vrouwen niet aan. Financiële bedrijven en -afdelingen hebben werk aan de winkel op het vlak van employer branding. Zet de deuren open, nodig jongeren uit, laat ze de bedrijfscultuur proeven. Talent vindt de bedrijven wel, maar het zijn vaak de broertjes of neefjes.”

Female x Finance hanteert een bottom-up benadering waarbij de focus ligt op de toestroom van talent. “Maar de top van de organisatie dient gealigneerd te zijn. Zij bepalen waar de budgetten voor diversiteit, inclusie en rekrutering voor bestemd zijn. Aan de basis faciliteert Mélanie Bosboom het contact tussen vrouwelijke talenten en aanwervende financiële ondernemingen. Ze sensibiliseert inzake onbewuste vooringenomenheid. Mannen selecteren vaker mannen “met wie er een klik is, met een man die op hen lijkt.”

Quota voor vrouwelijk talent

Toch voert Mélanie Bosboom geen strijd tegen mannen. “We moeten dit samen oplossen in dialoog. We nodigen mannen uit op onze evenementen. Ik raad hen aan om te connecteren met vrouwen en elkaar te helpen. Ik merk wel een verschil tussen jongere en oudere mannen. De jongere mannen appreciëren de genderdiversiteit. Oudere mannen houden eerder vast aan traditionele rollen. Onderzoek van McKinsey toont echter aan dat diverse teams meer innoverend zijn en betere financiële resultaten rapporteren.”

Mélanie Bosboom is een gematigd voorstander van genderquota. “Eerst was ik niet overtuigd, maar na jaren onderzoek zie ik dat verandering niet vanzelf komt. Een quotum is een passende oplossing voor de korte termijn. En niet losstaand van een bredere visie en andere initiatieven. Je dient te werken aan een cultuur van inclusie en diversiteit. Financiële afdelingen focussen nog vaak op aanwerven, maar te weinig op effectieve integratie in het team, evenwaardige promotiekansen en inspraak van iedereen. Dat gebrek aan een inclusieve cultuur doet aangeworven vrouwen binnen het jaar het bedrijf verlaten. Het omgekeerde is daarentegen een succesfactor. De mond-aan-mond reclame van vrouwen die werken in een inclusieve cultuur, trekt andere vrouwen aan.”

Buitenland

Financieel talent stopt niet aan de grens. Mélanie Bosboom stelt vast dat in een financieel centrum als Londen het begrip van het belang aan diversiteit, is doorgedrongen. “Ze hebben er ook harde regelgeving over. Daar komt internationaal vrouwelijk talent op af, maar de bedrijven hebben grote moeite om ze te behouden. Er is veel personeelsverloop.” In Duitsland merkt Mélanie Bosboom net zoals in Nederland relatief minder vrouwelijke starters in finance op. In Frankrijk is er een beter evenwicht. Nederland kampt met een arbeidsmarkt die massaal deeltijds werkt. Dat is niet bevorderlijk voor de finance carrière van vrouwen. In België stelt ze een combinatie vast van Franse en Nederlandse invloeden. “Maar er zijn erg weinig finance events voor vrouwen.”

Loonkloof

Een gevoelig item is de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Daar is de financiële sector niet immuun voor. “In finance is een significant gedeelte van het jaarinkomen gerelateerd aan een variabele bonus”, legt Mélanie Bosboom uit, “en die wordt op het einde van het prestatiejaar besproken. Dat gesprek impliceert dat de hoogte van de bonus onderhandelbaar is. Onderzoek toont aan dat mannen in finance gemiddeld hogere bonussen ontvangen omdat ze meer en harder onderhandelen. Datzelfde onderzoek zegt ook dat bedrijven onderhandelingen van vrouwen niet in dank afnemen. Er hangt geen positieve perceptie rond. Gevolg: vrouwen percipiëren dat de bonusattributie niet altijd fair verloopt.”