Kansrijk, een expert in de financiering van zakelijk vastgoed, is één jaar actief op de Belgische markt. De formule van alternatieve financieringen is nog onbekend bij Belgische investeerders en ondernemers, in tegenstelling tot de Nederlandse bedrijven.
Kansrijk biedt al een jaar vastgoedfinancieringen aan op de Belgische markt. “Wist je dat je voor een zakelijk vastgoed in ons land een hypothecair krediet kunt aangaan bij een particulier in plaats van bij een bank?”, zegt Antoine Strijbosch van Kansrijk. “En dat je als investeerder een lening kunt geven aan een ondernemer, volledig gewaarborgd, en met een rendement van 6,5 tot 7,5 procent?”
Ondanks dit aanlokkelijk aanbod zijn er in België momenteel maar 30 tot 40 ondernemers die hun projecten via Kansrijk financierden. Ook om te investeren happen Belgische particulieren en ondernemers voorlopig nog niet echt toe. Het is voorlopig een meerderheid van Nederlanders die de Belgische Kansrijk-projecten financieren. “België loopt achter op Nederland, zoals op het gebied van technologische ondernemingen. De Belgen kijken wat langer de kat uit de boom dan de Nederlanders.”
Het concept omtrent vastgoedfinanciering is al jaren populair in Nederland. Volgens Kansrijk verschillen de Belgische en Nederlandse markt grondig. “In Nederland is er immers een 60-40 markt: 60% bancair en 40% alternatief. De Nederlandse alternatieve markt doet ongeveer 300 miljoen euro per jaar aan zakelijke vastgoedhypotheken en -kredieten[EVL2] . De verwachting is dat het alternatieve segment nog verder zal stijgen in Nederland, simpelweg omdat de banken door toegenomen wet- en regelgeving, compliance en een gebrek aan flexibiliteit niet toegankelijker zullen worden in het verschaffen van kapitaal.’
Vandaag zijn er al tussen de 15 en 20 platformen die zakelijke vastgoedfinancieringen aanbieden op de Nederlandse markt. Volgens Antoine Strijbosch zijn er nog andere redenen waarom Nederland voorop loopt op het vlak van alternatieve financiering. “In Nederland is de relatie tussen de bank en de ondernemer vanaf 2014-2015 bekoeld. De bank heeft afstand genomen van de klant. De banken hebben zich wat teruggetrokken van het verstrekken van zakelijke hypotheken. Heel veel kantoren werden gesloten. De ondernemer moest het maar uitzoeken achter zijn scherm of telefoon.”
Volgens Antoine Strijbosch nemen de Belgische banken alsmaar meer de houding aan van hun Nederlandse collega’s. “In Vlaanderen hebben de banken nog zo lang mogelijk de relatie met de klant behouden”, zegt Antoine Strijbosch. “Nu merken we dat de relatie tussen de bank en de klant ook steeds inboet. Het moet steeds meer digitaal en op afstand.”
“De stevige bankenwetgeving zorgt ervoor dat banken – zowel in België als Nederland - in een houdgreep zitten en dat veel mooie dossiers er niet door komen”, merkt Antoine Strijbosch op. “Sinds de bankencrisis zijn de regels strenger geworden voor zakelijke hypotheken en kredieten. Door de strenge Europese regels voor het zakelijk hypothecair verkeer – zoals het industriële gebouw, hotel en restaurant – zijn de banken in die houdgreep beland.”
“Dit alles zorgt ervoor dat het steeds moeilijker is om als ondernemer een lening te bekomen van een bank voor zakelijke hypothecaire projecten”, aldus Antoine Strijbosch. “Het is voor banken namelijk niet rendabel om hypotheken aan kmo’s te bieden. Bedrijven kunnen nu ook terecht bij een andere partij zoals Kansrijk. We zijn de allereerste tussenpersoon voor deze transacties in ons land.”
Antoine Strijbosch van Kansrijk heeft niet het gevoel dat de alternatieve financiering voor minder opportuniteiten zorgt voor de banken. “Elke ondernemer die bij een alternatief platform komt, werd eerst afgewezen door de bank. Dat is één van de eerste vragen die we stellen: heb je het bancair geprobeerd? Vaak kunnen banken nog een scherpere rente voorstellen, dat moeten we eerlijk toegeven.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.