Privacyverklaring

Een API maakt bedrijven klaar voor verplichte e-factuur

30 januari 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Marie Costers, vicepresident business solutions, Isabel Group

Fintechbedrijf Isabel Group introduceert een softwarekoppeling of API waarmee het Europese organisaties snel op weg zet met de e-factuur.

De API (Application Programming Interface) ‘Flowin’ maakt elke ERP-, boekhoud- en facturatiesoftware compatibel met het Europese Peppol-netwerk om veilig e-facturen te versturen en te ontvangen. Dat helpt bedrijven om meteen klaar te zijn voor de verplichte digitale facturatie. Die gaat in België in vanaf 1 januari 2026.

Een e-factuur is geen pdf-versie van een papieren factuur, maar een gestructureerd UBL-bestand (Universal Business Language, een XML-document) met alle nodige financiële data. Voor de uitwisseling ervan maken organisaties in Europa vooral gebruik van het Peppol-netwerk. Dat gebeurt via erkende access points.

Verzenden en ontvangen automatiseren

Om e-facturen te versturen, moeten Belgische bedrijven eerst verbinding maken met dat e-facturatienetwerk Peppol. Flowin maakt de brug tussen hun ERP- of een andere facturatietool en Peppol. Zo automatiseert Flowin het verzenden en ontvangen van facturen vanuit de bestaande software. Dankzij die automatisering winnen bedrijven tijd en maken ze minder manuele fouten. Ook de kans op factuurfraude verkleint.

Via het Peppol-netwerk zet Flowin de e-factuur automatisch klaar in de software van de ontvangers. Ze hoeven bijgevolg geen e-mailbijlage op te slaan of de factuur anders te verwerken. De ontvanger heeft vervolgens de mogelijkheid om de factuur meteen te valideren of een goedkeuringsflow te starten.

Verkoopsmodel

Isabel Group richt zich met Flowin op organisaties in heel Europa. Vijftien softwarepartners hebben de API al geïntegreerd in hun oplossing. Het verkoopsmodel is eenvoudig: de softwarepartners nemen een abonnement en betalen per klant die e-facturatie activeert, niet per e-factuur.

Volgens Marie Costers, vicepresident business solutions bij Isabel Group, is de e-factuur nu eindelijk onderweg. “Met CodaBox bezorgen we al kopieën van elektronische aankoopfacturen aan boekhoudkantoren in ruim vijftig boekhoudpakketten. Die ervaring hebben we nu gebundeld in een nieuwe oplossing voor software-uitgevers. Zo kunnen kmo’s zelf eenvoudig elektronische facturen versturen en ontvangen. Dankzij Flowin zorgen software-uitgevers ervoor dat hun kmo-klanten meteen klaar zijn voor de algemene verplichting eind volgend jaar.”

Een gestructureerde e-factuur verwerken, kost bijna zes euro minder dan een papieren factuur. Voor de verzenders en ontvangers is er dus ook een financieel voordeel.