Privacyverklaring

Eindelijk gratis herinneringsbrief bij laattijdige betaling

17 februari 2023
Tekst
Matthias Vanheerentals

Consumenten krijgen een eerste gratis herinneringsbrief wanneer ze een rekening niet op tijd betalen. Dat staat in het nieuwe wetsontwerp van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) om overmatige schuldenlast aan te pakken.

Na de eerste gratis herinnering heeft de consument veertien kalenderdagen de tijd om de rekening alsnog te betalen vooraleer er kosten worden aangerekend. “Dat zorgt in eerste instantie voor meer ruimte en tijd om de factuur te betalen”, zegt kamerlid Leen Dierick (CD&V). “Daarnaast vermijdt dit wetsontwerp dat er op te laat betaalde facturen onredelijk hoge kosten bovenop het oorspronkelijke bedrag komen. Het wetsontwerp maakt hiermee komaf door de totale invorderingskosten te plafonneren met vaste bedragen.”

Kosten

Wat de plafonnering van de kosten betreft, gaat het om:

  • · maximaal 20 euro als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk is aan 150 euro;
  • · maximaal 30 euro + 10 procent van het verschuldigde bedrag op een schijf tussen 150,01 en 500 euro;
  • · maximaal 65 euro + 5 procent van het verschuldigde bedrag op een schijf boven 500,01 euro, met een maximum van 2.000 euro als het verschuldigde saldo hoger is dan 500 euro.

Werk is niet af

Oost-Vlaams CD&V-kamerlid Leen Dierick is tevreden dat de minister eindelijk met een voorstel naar de commissie komt, meer dan drie jaar nadat haar voorstel al in de commissie werd goedgekeurd. “We zetten een zeer belangrijke stap in de juiste richting, maar het werk is niet af. In mijn eigen voorstel voorzien we dat de consument vóór het ontvangen van de gratis herinnering een betaaltermijn van dertig dagen krijgt. Facturen moeten te allen tijde betaald worden en daarom is het belangrijk iedereen voldoende tijd te geven. Vandaag bestaat er geen wettelijke termijn, terwijl er wel een termijn van zestig dagen bestaat voor facturen tussen bedrijven.”

Gezamenlijk voorstel

In 2019 diende CD&V met Vooruit en de PS een gezamenlijk voorstel in om overmatige schuldenlast bij consumenten aan te pakken. Dit voorstel werd unaniem goedgekeurd in de Kamercommissie van 4 december 2019, maar nooit door de plenaire vergadering gestemd. “Opeenvolgende crisissen hebben op veel mensen een grote financiële impact gehad. Een factuur die niet betaald kan worden, kan vandaag heel snel en onredelijk hoog oplopen door alle bijkomende kosten. Zo komen consumenten in een schuldspiraal terecht en worden ze nog dieper in de problemen geduwd”, aldus Leen Dierick.