Privacyverklaring

Investeringen in Belgische fintechs dalen met tachtig procent

1 december 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Jean-Louis Van Houwe (Fintech Belgium)

Uit een onderzoek van Sirris en Fintech Belgium blijkt dat de investeringen in Belgische fintechs dit jaar sterk gedaald zijn.

“De daling past in een wereldwijde terugval van de investeringen in technologie met zo’n dertig procent. Op mondiale en Europese schaal houdt de sector van de financiële technologie nog het beste stand. In Europa zouden de investeringen in fintechs zelfs amper terugvallen. Voor België is de daling wel zeer groot. Dat is een versnelling van de beweging die we de laatste jaren ook al hebben gemerkt”, zegt Jean-Louis Van Houwe, voorzitter van Fintech Belgium en ceo en stichter van Monizze.

Zes deals

Uit cijfers van Sirris en Blackfin die Fintech gebruikt in zijn analyse, blijkt dat in de eerste drie kwartalen van dit jaar zes Belgische deals zijn afgesloten. Het geïnvesteerde bedrag voor 2023 komt in die periode op 48,2 miljoen euro. Vorig jaar was dat voor dezelfde periode nog 255 miljoen euro. Dat is een daling met meer dan tachtig procent.

Gebrek aan samenwerking

“Die evolutie is het cumulatief resultaat van dalende investeringen de voorbije jaren en een gebrek aan samenwerking tussen alle stakeholders in ons land. Ik ben net terug van het SFA Fintech Festival in Singapore, de grootste beurs voor fintechs ter wereld. Op de stand van de Luxemburgse of Franse collega’s is bijvoorbeeld ook de regelgever CSSF of het nationaal investeringsfonds BPI aanwezig. De Fransen en Luxemburgers komen wel gezamenlijk naar buiten om de troeven van de sector in hun land te promoten. Dat is ons in België nog niet gelukt. Ik merk ook dat in Azië Brussel een sterker merk is dan België of onze gewesten”, zegt Jean-Louis Van Houwe.

Op de beurs merkte hij volgende trends op:

1. Cryptoassets creëren heel veel liquiditeit. Ze ondersteunen de internationale handel door een verhoogde snelheid van de betalingen tegen lagere kosten. Op die manier worden ze concurrenten van instellingen als Swift of Euroclear.

2. Generatieve AI heeft een grote impact op de financiële technologie.

3. Het belang van ESG in finance groeit. In Singapore waren bijvoorbeeld heel wat grote energiebedrijven aanwezig met oplossingen rond certificaten voor groene energie.