Privacyverklaring

Kapitaalverhoging voor Biobest

6 februari 2023
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
Michael Hodgins via Pexels

Biobest, een wereldspeler op het gebied van biologische bestrijding en bestuiving, verhoogde zijn kapitaal met 98,5 miljoen euro. Het bedrijf bereikte dit akkoord met Sofina en enkele privé-investeerders.

Biobest is verheugd over het vertrouwen van zijn bestaande aandeelhouders en de instap van enkele privé-investeerders. “Dankzij deze kapitaalverhoging kunnen wij onze groei consolideren. Dat doen we door meerdere bijkomende strategische acquisities te realiseren, naast onze interne groei”, aldus Jean-Marc Vandoorne-Feys, ceo van Biobest Group. “Hiermee komt ons ambitieuze doel weer een stap dichterbij: kwalitatieve en volledige oplossingen aanbieden op het gebied van geïntegreerde biologische plaagbestrijding aan telers wereldwijd.”

Verdere verhoging in functie van overnames

In een eerste stap wordt het kapitaal van Biobest verhoogd met 98,5 miljoen euro. Dit geld komt vooral van de bestaande aandeelhouder Sofina en enkele particuliere investeerders. Op korte termijn kan het bedrag van de kapitaalverhoging nog tot 120 miljoen euro worden opgetrokken, in functie van de verschillende overnames die zich aandienen. Het belang van Floridienne in Biobest daalt na deze kapitaalverhoging naar 79,00 procent (tegenover 86,79 procent op 31 december 2022). De resterende Biobest-aandelen zullen na de transactie in handen zijn van Mérieux Equity Partners, een aandeelhouder sinds 2018, Sofina, enkele nieuwe particuliere investeerders en het management van Biobest.