Privacyverklaring

Kapitaalverhoging helpt N-Side groeien in energie en biowetenschap

1 februari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Philippe Chevalier, ceo van N-Side

N-Side is een Belgische onderneming die innovatieve software en diensten levert voor het verbeteren van besluitvorming en supply management in de energie- en farmaceutische sector. Het bedrijf realiseert een kapitaalverhoging van 6,2 miljoen euro. Aandeelhouders investeren 2,7 miljoen euro. Nog eens 3,5 miljoen komt van bankleningen en regionale investeerders.

N-Side zal de nieuwe financiering gebruiken om zijn ambitieuze groeiplannen te ondersteunen. Zo wil het bedrijf zijn aanwezigheid op de wereldwijde energie- en biowetenschapsmarkt uitbreiden. Doel is om de omzet tegen 2028 te verdrievoudigen.

Nieuwe lokale aandeelhouders

Onder de investeerders die hebben ingeschreven op de kapitaalverhoging van 2,7 miljoen euro zijn twee nieuwe lokale aandeelhouders: Wallonie Entreprendre en Invest.BW.

Wallonie Entreprendre ondersteunt Waalse bedrijven op economisch en financieel vlak. Invest.BW is risicokapitaalpartner voor ondernemingsprojecten in Waals-Brabant.

Naast de kapitaalverhoging verstrekt Wallonie Entreprendre een lening van 1,5 miljoen euro. N-Side sloot ook nieuwe bankleningen af ter waarde van 2 miljoen euro.

Dit resulteert in een nieuwe financiering van in totaal 6,2 miljoen euro.

Drie grote investeringsprojecten

Met de nieuwe financiële middelen wil N-Side drie investeringsprojecten financieren.

Ten eerste wil het meer aanwezig zijn in de Apac-regio (Azië-Pacific). Het bedrijf opende onlangs zijn eerste kantoor in Tokio, nadat het een belangrijk contract met Japan Electric Power Exchange (JEPX) ondertekende. De nieuwe vestiging is het derde kantoor van het bedrijf, naast het Belgische hoofdkantoor in Louvain-la-Neuve en een Amerikaanse hub in Cambridge, Boston. Met het kantoor in Azië kan N-Side klanten in hun eigen tijdzone ondersteunen en zijn impact in de regio uitbreiden, zowel op het gebied van energie als biowetenschap.

Daarnaast blijft N-Side investeren in Lighthouse. Dat is het platform dat de mogelijkheden voor het voorspellen en plannen van klinische testen uitbreidt naar alle soorten studies en organisaties. Het project maakte al deel uit van een eerdere investering van 10 miljoen euro. Die toonde de toewijding van het bedrijf om zijn wereldwijde aanwezigheid uit te breiden en innovatieve technologieën te lanceren. De nieuwe financiering maakt het verder ontwikkelen van Lighthouse mogelijk als een oplossing voor diverse farmaceutische bedrijven en klinische studies.

Tot slot wil N-Side met de kapitaalverhoging zijn impact op de wereldwijde energiemarkt maximaliseren. Het blijft zijn oplossingen voor het berekenen van prijzen en stromen op elektriciteitsmarkten (power matching) uitbreiden en vernieuwen. Doel is om een nog breder scala aan klanten te bereiken.

Marktaandeel in farmaceutische sector verdubbelen

Philippe Chevalier, ceo van N-Side: “Met deze nieuwe financiering zetten we de volgende stap in het ambitieuze groeipad van N-Side. In de energiesector verwachten we dat het aandeel van hernieuwbare energiebronnen blijft groeien, de komende vijf jaar zelfs verdubbelen. Net- en marktbeheerders hebben de juiste tools nodig om door deze evolutie te navigeren. Ondertussen willen we ook ons marktaandeel in de farmaceutische industrie verdubbelen.”

Laurence Janssen, investment manager bij Wallonie Entreprendre: “N-Side is actief in belangrijke sectoren, zoals de energie- en farmaceutische sector. Het heeft dus een aanzienlijke impact op het leven van mensen over de hele wereld. Farmaceutisch onderzoek is een van de sterke punten van Wallonië. We zijn verheugd om een lokaal bedrijf te steunen dat klinische studies mogelijk maakt en waarde creëert op wereldschaal.”

Xavier Bocquet, general manager Invest.BW: “De belangrijkste missie van Invest.BW is langetermijnondersteuning bieden aan ondernemers die een positieve impact hebben op de provincie Waals-Brabant en de bredere regio. Dit ligt in lijn met onze investeringsstrategie, die zich onder andere richt op digitaal ondernemerschap.”