Privacyverklaring

Tibau Meeremans: “Wie vandaag niets met zijn geld doet, is de verliezer”

27 februari 2023
Tekst
Stefanie Huybrechts

Tibau Meeremans is actief als vastgoedconsultant bij Candor. Tachtig procent van zijn cliëntenbestand bestaat uit investeerders, waarvan een groot deel ook ondernemers zijn.

Bewuste keuze

Tibau Meeremans koos bewust voor een functie bij een projectontwikkelaar omdat hij meent hier zijn ervaring inzake economie en zijn analytische vaardigheden beter te kunnen inzetten. “In mijn functie als vastgoedconsultant begeleid ik klanten individueel bij hun investeringstraject”, legt de jobstarter uit. Candor biedt verschillende types van vastgoed aan: residentiële woningen, studentenkoten, hotels ... Recent kwam daar een vakantiepark bij.

Eerste gesprek

“Helaas zijn er in de vastgoedwereld veel promotoren die graag de gemakkelijke weg kiezen”, benadrukt Tibau Meeremans. Een voorbeeld hiervan: meteen in een eerste gesprek de projecten in de pijplijn bespreken en van daaruit het gesprek starten. Vervolgens wordt de klant overstelpt met informatie, denk aan renders, plannen en prijzen. “Ik ben ervan overtuigd dat dit niet de juiste manier van werken is”, zegt de vastgoedconsultant.

Photographer: Arthur Vermeylen | Copyright: © Arthur Vermeylen

Langetermijnrelatie met de klant

Tibau Meeremans vertrekt altijd vanuit het principe om meerdere gesprekken in te plannen met potentiële investeerders. In het eerste gesprek laat hij vooral de klant aan het woord. Doel is om zijn investeringsbehoeften goed in kaart te brengen. “Welk doel wenst de investeerder te bereiken? Welke stappen zijn al ondernomen? Wat zijn de financieringsmogelijkheden en wat is de timing? Zo komen we op het einde van het gesprek uit op een investeringsbudget dat haalbaar is voor de cliënt.” De invulling van het budget komt pas aan bod tijdens een tweede afspraak. Bezichtigingen gebeuren pas vanaf het derde gesprek. Door goed op de hoogte te zijn van de wensen van zijn klanten, is de consultant in staat om kort op de bal te spelen. Het doel is vooral om een langetermijnrelatie op te bouwen met de klant. “Wie zorgvuldig zaadjes plant, kan daar uiteindelijk van oogsten.”

Duurdere financiering

Nu de neutrale rente weer hogere niveaus bereikt als gevolg van een verkrappend monetair beleid van centrale banken, vragen de klanten zich steeds vaker af of lenen nog wel de moeite loont. Als je het vergelijkt met een spaarboekje, is het rendement natuurlijk beter. Dat komt door het hefboomeffect dat je creëert door geleend geld te gebruiken voor een aankoop.

“Eén ding is zeker: wie vandaag niets met zijn geld doet, is de verliezer”, benadrukt de young potential. Al zorgt een hogere rente wel voor een verminderde leencapaciteit. De vuistregel is dat voor elk procentpunt dat de rente stijgt, de leencapaciteit van de koper met tien procent afneemt. “Voor investeerders is een hogere eigen inbreng doorgaans geen probleem, maar voor kopers die op zoek zijn naar een eerste woning en een beperkter budget hebben, is dat wel een ander verhaal”, besluit Tibau Meeremans.