Privacyverklaring

Zoeken naar geschikt datamodel voor ESG-rapportering

7 februari 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Bart Baute, ceo van Emasphere

De bestaande data over koolstofuitstoot, verhouding tussen mannen en vrouwen, biodiversiteit, sociale balansen … bij elkaar brengen in een gemeenschappelijke gegevensstructuur. Dat is volgens Bart Baute, ceo van Emashere, de grote uitdaging van de verplichte rapportering over milieu-, sociale en bestuurscriteria (ESG).

“We zijn gewend om gegevens te verzamelen uit verschillende bronnen, zoals boekhoudsystemen, ERP-systemen … of uit verschillende databases, waaronder Excel”, zegt Bart Baute, ceo van Emasphere. “We structureren, verrijken en maken de gegevens klaar voor analyse door de cfo’s. Vervolgens stellen we hen in staat om hun rapport te produceren, in dit geval het ESG-rapport. De verschillende data zitten dan samen in een datamodel. Zo kunnen we er ook rapporten, grafieken en dashboards mee maken. We investeren nu in de uitbreiding van ons platform om klaar te zijn voor die nieuwe datasets. We gaan ervan uit dat we oplossingen per sector of type bedrijf zullen uitwerken, denk aan transportbedrijven of de bouwsector. Wij blijven focussen op de datastructuur.”

Connectoren en technologie

“Het is onze bedoeling om ESG-indicatoren en -cijfers aan te leveren die gespecialiseerde partnerbedrijven kunnen gebruiken om bedrijven te ondersteunen bij hun ESG-rapportering. Emasphere biedt een groot aantal connectoren en technologie aan om de gegevens te structureren en te verrijken. Die informatie is essentieel om over een sterke ESG-rapportering te beschikken.”

Gedoogperiode

Is er intussen al vraag naar die functionaliteit? “Dat begint nu. Wij mikken op bedrijven met een omzet tussen tien en honderdvijftig miljoen euro per jaar. Dat zijn gewoonlijk niet de organisaties die al meteen in 2026 verplicht zijn om te rapporteren volgens de CSRD-regels (Corporate Sustainability Reporting Directive). Deze ondernemingen krijgen zelf wel al vragen van banken, investeerders, klanten of leveranciers om data over hun eigen ESG-prestaties te leveren. Op die manier zijn ze wel verplicht om zich klaar te maken. Anderzijds is er nog geen volledige duidelijkheid over het formaat van die verplichte rapportering. Ik verwacht ook dat, net als bij de invoering van de GDPR, de overheid een zekere gedoogperiode zal hanteren.”

Grote vraag in Frankrijk

“Opmerkelijk genoeg zien we dat in Frankrijk de vraag voor deze functionaliteit groter is dan in België. Dat komt door een zeer grote sensibiliseringsactie van de Franse autoriteiten. Dat loopt parallel met een verregaande trend naar digitalisering. Ook de invoering van de e-invoice is daar binnenkort verplicht. Een dergelijke digitalisering van de financiële processen doet hoe dan ook de vraag stijgen naar software voor het beheer van de data die wij aanbieden”, besluit Bart Baute.