Privacyverklaring

Belgische scale-ups groeien sneller dan ooit

1 december 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Sam Sluismans (Deloitte)

Een analyse van tien jaar Deloitte’s ‘Technology Fast 50’ toont aan dat scale-ups steeds vaker groei laten primeren op winst. De marges bij deze scale-ups vertonen een sterk dalende trend.

Deloitte maakt jaarlijks de genomineerden bekend voor zijn Technology Fast 50. Dat is een verzameling van de snelstgroeiende en meest beloftevolle technologiebedrijven van ons land. Ter ere van het tienjarig bestaan pakt het bedrijf uit met een studie over de evolutie van het Belgische scale-uplandschap in die periode. Daarin staan een aantal opmerkelijke conclusies. Zo valt het op dat Belgische techscale-ups nooit hogere groeicijfers optekenden. Naar het voorbeeld van hun Amerikaanse collega’s laten ze groei vaker primeren op winst. De volledige studie staat hier.

Vast ijkpunt

Deloitte’s Technology Fast 50 is uitgegroeid tot een vast ijkpunt in het scale-uplandschap. Al tien jaar op rij brengt het bedrijf de topspelers uit verschillende hoeken van de Belgische techscene samen om na te gaan wie de afgelopen vier jaar de sterkste omzetgroei kon voorleggen. Voor bedrijven die nog geen vier jaar actief zijn, organiseert Deloitte de Rising Star-competitie. Nu maakt Deloitte een tussenstand op. Hoe zijn de scale-ups in die tien jaar geëvolueerd?

Moeilijker om een nominatie te bemachtigen

De competitie in de lijst van de snelstgroeiende technologiebedrijven is vandaag groter dan ooit. De vereiste omzetgroei om in het selecte groepje opgenomen te worden, is gestegen van 87 procent in 2014 tot meer dan 200 procent in 2023. Het is vandaag dus moeilijker dan tien jaar geleden om als technologiebedrijf een nominatie te bemachtigen.

De toenemende concurrentie blijkt verder uit de opwaartse trend van de gemiddelde groeipercentages. Die evolueerden van 525 procent in 2014 naar 1.482 procent in 2022. Bovendien bereikten in de afgelopen vier edities alle Fast 50-winnaars een uitzonderlijk hoog minimumgroeipercentage van 7.000 procent. Het toont de opmerkelijke vooruitgang en toenemende maturiteit van de Belgische technologiesector aan.

Groei boven kortetermijnwinst

De toenemende groeicijfers zijn geen toeval. Deloitte stelt vast dat technologiebedrijven sterk investeren en groei belangrijker vinden dan winst. Er tekent zich een opmerkelijke trend af: het aandeel Fast 50-finalisten dat positieve ebitda- en ebit-cijfers rapporteert, vertoont een consistente en significante daling.

In 2014 en 2015 lieten bijna alle finalisten positieve ebitda-cijfers zien. Het percentage is daarna gestaag gedaald met gemiddeld 5,2 procent per jaar, tot 60 procent in 2023. Ook de ebit-marges kenden een neerwaartse trend – 5,4 procent per jaar – met slechts 54 procent van de bedrijven die positieve ebit-cijfers rapporteren in 2023. Globaal genomen zijn de ebitda- en ebit-marges gedaald met een jaarlijks gemiddelde van respectievelijk 10,9 en 25,6 procent.

De dalende trend is minder duidelijk bij de brutomarges. Dat suggereert dat scale-ups steeds meer investeren en dus vaker groei verkiezen boven onmiddellijke winstmaximalisatie. Ze mikken op het veroveren van marktaandeel en het leggen van een sterke basis voor toekomstige expansie.