Privacyverklaring

Cfo’s en cio’s: partners, maar niet op dezelfde lijn

5 juli 2024
Tekst
Matthias Van Vanheerentals
Beeld
DALL-E by Open AI

Hoewel cfo’s en cio’s partners zijn en hun band is gegroeid, zitten beide managers toch vaak niet op dezelfde lijn. Een goede samenwerking is nochtans cruciaal voor zakelijk succes en optimaal rendement. “86 procent van de cio’s geeft aan dat de cfo meer tech-savvy moet zijn om de communicatie tussen de twee te verbeteren.”

De onzekerheden en bedreigingen in het bedrijfsleven maken de band tussen cfo’s en cio’s hechter. Desondanks zijn ze het niet over alles eens, zo stelt een rapport van Rimini Street vast bij 2.937 cfo’s en cio’s van middelgrote en grote ondernemingen. Bij cfo’s en cio’s leeft er onduidelijkheid over de onderlinge rolverdeling en verantwoordelijkheden. Zo weten veel cfo en cio’s bijvoorbeeld vaak niet wie verantwoordelijk was voor het vaststellen van de timing van technologieprojecten, de verwachte bedrijfsresultaten en de budgettering.

Rolonduidelijkheid

Er is ook onduidelijkheid wie welke beslissingen neemt en wie welke verantwoordelijkheden moet opnemen. Slechts 36 procent van de cfo’s ziet cio’s als innovatieve change agents die de bedrijfsstrategie aansturen. Slechts 32 procent van de cfo’s ziet dan weer de cio als partner om technologie en bedrijfsbeslissingen met elkaar te verbinden.

Verschillende talen

Cfo’s en cio’s spreken verschillende talen als het gaat om investeringen, bijvoorbeeld in IT-infrastructuur. Terwijl de cfo eerder gericht is op financiële resultaten, focust de cio zich op functionele en beveiligingsuitdagingen.

Een aantal zeer interessante onderzoeksresultaten van het onderzoek kwam uit een concrete vraag over IT die aan een cfo werd gesteld: “Stel dat de cio u benadert met een IT-voorstel dat extra investeringen vereist. Het voorstel lijkt redelijk en zou waarschijnlijk een sterke ROI opleveren.”

Uit de antwoorden van deze onderzoeksvraag over IT blijkt dat cfo’s zeer verschillend reageren.

  • 27 procent van de cfo’s zou aan de cio vragen om naar bestaande IT-budgetten te kijken om de benodigde fondsen te identificeren.
  • 26 procent van de cfo’s opperde dat ze naar het bestuur zouden stappen om de cio te helpen de benodigde financiering veilig te stellen.
  • 24 procent van de cfo’s zou samenwerken met de cio om de extra middelen te identificeren in IT- of niet-IT-budgetten.
  • 23 procent van de cfo’s geeft aan dat ze middelen van een ander niet-IT-budget opnieuw toewijzen om dit initiatief te ondersteunen.

Luisteren leidt tot resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat het alleszins de moeite loont dat cio’s en cfo’s elkaar beter zouden begrijpen. Dat leidt tot goedkopere oplossingen en technologie-investeringen die zorgen voor een optimaal rendement. Het partnerschap tussen cfo en cio is cruciaal voor zakelijk succes. 49 procent van de cfo’s zegt dat een positieve relatie met hun cio heeft bijgedragen aan betere bedrijfsresultaten.

Meer tech-savvy cfo’s

Beide leiders – cio’s en cfo’s - moeten zorgen voor duidelijk gedefinieerde rollen en verantwoordelijkheden, schreef Rimini Street in haar onderzoeksrapport. Anders kunnen er conflicten ontstaan over controle en beslissingsbevoegdheid. Hoe kan de communicatie tussen de twee managers dan verbeterd worden? Ook daar werd in het onderzoek naar gepeild.

86 procent van de cio’s gaf aan dat de cfo meer technologievaardig moet zijn om de communicatie tussen de twee te verbeteren. 85 procent van de cfo’s oppert dat de cio’s meer bedrijfsmatig moeten overleggen om dat doel te bereiken.