Privacyverklaring

ERP of standalonesoftware voor de financiële afdeling?

26 februari 2024
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Danielle Jacobs (Beltug)

Bedrijven die software nodig hebben voor het beheer van de financiële afdeling, staan voor een belangrijke keuze. Gaan ze voor een allesomvattend ERP-systeem of voor specifieke standalonesoftware? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen, onder meer op het vlak van de kosten.

“Een financiële afdeling die niet over software beschikt, dat is al lang geen scenario meer”, zegt Danielle Jacobs, ceo van Beltug, de Belgische vereniging van IT-beslissers. “Bedrijven hebben twee opties om hun financiële processen te beheren: ofwel doen ze dit via op zichzelf staande financiële software of via een financiële module in een ERP-systeem. Het ene is niet beter dan het andere. Veel hangt af van het bedrijf. Vaak beslist het management welk systeem het wordt, omwille van de productieplanning of de facturatie.”

Prijsverhogingen gerechtvaardigd?

Danielle Jacobs vindt het moeilijk om een uitspraak te doen over welke keuze goedkoper is. “De cloudoplossingen maken het moeilijk om de toekomstige kosten in te schatten. Eens de software geïmplementeerd is, zit je vast. In veel systemen – zowel ERP als op zich staande software – komen er functies bij die vaak betalend zijn. Het mooiste voorbeeld daarvan is AI. Je weet in het begin hoeveel je per persoon per maand betaalt, maar niet wat het bedrag de daaropvolgende jaren zal zijn. De ervaring leert me dat prijsverhogingen – soms tot dertig procent – niet altijd gerechtvaardigd zijn in de ogen van de bedrijfsklanten. Maar ze zijn wel realiteit.”

Interesse in het volledige artikel over de voor- en nadelen van de twee opties? Neem contact op met Murielle.Cosyns@nieuwemediagroep.be