Privacyverklaring

Financiering met IP als onderpand

19 augustus 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Monstera via Pexels, foto Bart via AON

Start-ups in de sectoren technologie of life sciences hebben veel kapitaal nodig en zijn op zoek naar alternatieve financieringskanalen. Financiering met IP als onderpand biedt een oplossing.

“Start-ups in de sectoren technologie of life sciences zoeken een alternatief voor kapitaalsverhogingen omdat die leiden tot verwatering van de aandelen. Klassieke bankleningen zijn traditioneel niet mogelijk omdat deze jonge bedrijven geen vaste activa als onderpand kunnen bieden. AON biedt nu een oplossing om intellectueel eigendom (intellectual property of IP) als waarborg in te zetten voor een lening”, zegt Bart Van Gysegem, major accounts director van AON Belgium. AON is een verzekeringsmakelaar die over de hele wereld actief is.

De oplossing bestaat uit twee complementaire onderdelen. Het eerste is een erkende methode om de waarde van het intellectuele eigendom vast te stellen. Daarnaast biedt de makelaar ook een verzekering aan.

Helft IP als lening

AON kreeg de waarderingsoplossing in handen na de overname van 601West, een afdeling van het Amerikaanse advocatenkantoor Lee & Hayes in 2018. Dat is gespecialiseerd in intellectueel eigendom. De afdeling had een oplossing uitgewerkt op basis van artificiële intelligentie en computeranalyse van zeer grote hoeveelheden data.

Bart Van Gysegem, AON

“Intussen is dat een afdeling van een tweehonderdtal specialisten binnen AON. Het blijft een aartsmoeilijke zaak om de waarde van intellectueel eigendom correct in te schatten, maar het lukt. De banken die onze waardering gebruiken om een lening toe te staan, bouwen hoe dan ook een voorzichtigheidsmarge in. Ze zijn gewoonlijk bereid om de helft van het IP als lening ter beschikking te stellen. Ze nemen dan wel het volledige actief als onderpand. Bovendien vragen ze gewoonlijk een hoge rente, meer dan tien procent. Voor de jonge bedrijven die hier gebruik van maken, is het toch een goede oplossing omdat ze zo vermijden dat ze naar nieuwe kapitaalverstrekkers moeten stappen en zo weer een stuk van het eigendom van hun eigen bedrijf afgeven. Deze oplossing is dan ook alleen geschikt voor bedrijven met zeer veel intellectueel eigendom, met nieuwe producten die klaar zijn voor commercialisering”, zegt Bart Van Gysegem.

Voorbeelden

Er zijn nog maar weinig voorbeelden bekend. Het Duitse agrotechbedrijf Indigo was een van de eerste. Een ander voorbeeld is Entrinsic Bioscience. Die transacties verlopen via kantoren in Londen en New York en ook met Amerikaanse financiers zoals Hudson Structured Capital Management of de investeringsbank Jefferies.

In de Entrinsic-deal zit ook een verzekeringspolis om de onderliggende waarborg te beschermen, op maat gemaakt door Markel. Aanbieders zijn Allianz en Aspen. “Dergelijke IP liabilityverzekeringen zijn veel breder inzetbaar, bijvoorbeeld ook door industriële bedrijven die zich willen beschermen tegen schade door het ongewild overtreden van een patent.”

Waarde van een bedrijf

Welke types intellectuele eigendom komen in aanmerking voor deze deals? “Dat gaat heel breed. Het hoeft trouwens niet om patenten te gaan. Ook bedrijfsgeheimen komen in aanmerking voor deze oplossing. Het is wel belangrijk om in te zien dat een steeds groter deel van de waarde van een bedrijf bestaat uit intellectuele eigendom. Uit een studie blijkt dat de waarde van de S&P500-bedrijven in 1975 slechts voor zeventien procent bestond uit IP. In 2020 was dat al 85 procent. Die toename versnelt nog”, zegt Bart Van Gysegem.