Privacyverklaring

Kaarsenhuisje gebruikt krediet van betalingsverwerker Mollie

14 april 2023
Tekst
Peter Ooms

Kaarsenhuisje, een onlinespeciaalzaak voor kaarsen, maakt dankbaar gebruik van de kredietfaciliteit die zijn betalingsprovider Mollie aanbiedt.

Mollie Capital is een geïntegreerde dienst voor zakelijke financiering. Bedrijven kunnen een voorschot tot 250.000 euro aanvragen. Bij de beoordeling van hun verzoek via het Mollie-dashboard wordt rekening gehouden met diverse factoren, waaronder de transactiegeschiedenis bij Mollie. In de meeste gevallen is het voorschot nog dezelfde dag beschikbaar. De terugbetaling vindt vervolgens automatisch plaats op basis van een percentage van de dagelijkse omzet. Voor de vaste kosten wordt een eenmalig bedrag in rekening gebracht.

Zomerdip overbruggen

Bjorn Toebat, zaakvoerder van Kaarsenhuisje: “Omdat wij in de wintermaanden een veelvoud van onze omzet van de zomer draaien, is onze cashflow tegen het eind van de zomer niet meer zo denderend. Dat is net het moment dat wij onze winteraankopen moeten doen. Klanten van een webshop verwachten snelle leveringen en dus moeten we ook voorraad aanhouden. Dankzij het krediet van Mollie Capital kunnen we onze stock een flinke boost geven. Dan staan we stevig tegen de kerstperiode. De maanden nadien betalen we dat bedrag terug in verhouding tot onze omzet. Mollie houdt bij elke transactie via zijn systeem meteen een vast percentage in. In principe is het bedrag binnen het half jaar terugbetaald, maar het hangt af van de effectieve omzet die we halen in die periode. Het concept van afbetalen volgens inkomsten biedt mij als ondernemer een zekere rust. Mocht er onverwachts een slechtere periode aanbreken, dan blijven de lasten in verhouding tot de inkomsten. Ik had van dat principe al gehoord via collega’s die het kenden van een andere leverancier van betaalterminals. Omdat zij daar tevreden over waren, heb ik het zelf ook gebruikt, maar dan in samenwerking met onze eigen betaalprovider”, zegt Bjorn Toebat nog.

Alternatief voor factoring

Hoe zie je die kredietmogelijkheden nog evolueren in de toekomst? “Ik zou denken aan een uitbreiding van het systeem door ook andere betalingen te financieren. Op die manier kan de oplossing tot een alternatief voor factoring uitgroeien. Wijzelf bijvoorbeeld starten nu met een b2b-groothandel, maar botsen op het risico van onbetaalde facturen. Factoring via de bank is veelal te duur en te omslachtig. Het is ook niet interessant voor een kleinere b2b-webshop met veel bestellingen onder 250 euro. Een factuur achteraf betalen voor bedragen vanaf 100 euro tot bijvoorbeeld 5.000 euro zou zeker interessant zijn.”

Geen extra administratie

Bij de lancering van het systeem sprokkelde FDmagazine al wat reacties van verantwoordelijken bij Mollie. Chun Kay Tang, sales lead van Mollie Belgium: “Mollie Capital werkt samen met een externe partij die zorgt voor de financiering: Youlend. De aanvraag, beoordeling en goedkeuring verlopen volledig in het Mollie-dashboard van de handelaar. Dat wil zeggen dat er geen extra administratie aan te pas komt.”