Privacyverklaring

Op welke platformen draaien de nieuwe systemen?

14 november 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

Cloudcomputing biedt grote voordelen voor de financiële afdeling op het vlak van veiligheid, efficiënt beheer en flexibiliteit. Maar het heeft wel één groot nadeel: klanten kunnen niet zomaar weg. Deelnemers aan de rondetafel over financiële technologie delen hun ervaringen.

Hakim Souai, manager credit risk & models bij Luminus: “Een paar jaar geleden was Amazons AWS aanzienlijk krachtiger dan Azure van Microsoft. Daarvoor hebben we gekozen. Nu is de situatie omgekeerd. Er zijn niet veel platformen die een pakket van AI-gerelateerde diensten aanbieden en ze bevinden zich min of meer op hetzelfde niveau.”

Toon Vanagt, managing partner bij Data.be en medestichter van Fintech Belgium: “Het is wel zo dat je moeilijk weg kunt bij een cloudaanbieder. De toepassingen zijn echt gemaakt in functie van de regels van het platform. Je kunt dus niet overstappen naar een ander platform zonder ook aanpassingen aan de toepassingen door te voeren. Het probleem is dat het nog niet goed geweten is wat die verschillen precies zijn. Net zoals je vroeger vasthing aan de ERP, hang je nu vast aan het cloudplatform. Het is mogelijk om alles op een heel open manier te ontwikkelen, zodat je wel kunt overstappen. Maar dan heb je een extra abstractielaag nodig die weer een kost met zich meebrengt.”

Kenny Willems, interim-cfo-coo in verschillende tech-start-ups: “Het probleem daarmee is ook dat je dan aan de kern van de architectuur raakt. Dat heeft een grote impact op de veiligheid en andere aspecten. Als je dat aanpast, moet je haast elk bedrijfsproces aanpassen, inclusief de ISO-certificatie ervan. Dat kost jaren werk.”