Privacyverklaring

Bedrijven kunnen straks betaalverzoeken sturen in Payconiq

22 juni 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Screenshots van de oplossing (Payconiq & POM)

Bancontact Payconiq Company werkt samen met POM om een oplossing te bieden voor factuurfraude via phishingmails. Het bedrijf wil een veilige betaaloplossing bieden.

Dat kan als bedrijven hun betaalopdracht rechtstreeks bezorgen in de Payconiq-app. De achterliggende technologie komt van POM, een bedrijf actief in de digitale betaalsector.

Oplossing tegen phishing en overvolle mailboxen

De voorbije jaren is phishing uitgegroeid tot een gigantisch probleem. In 2022 heeft Safeonweb maar liefst zes miljoen verdachte berichten onderzocht, een derde meer dan in 2021. Criminelen maakten zo in totaal 39,8 miljoen euro buit in ons land. De oplichters gaan ook steeds professioneler te werk: ze bootsen de lay-out van facturen nagenoeg perfect na. Factuurfraude komt helaas steeds meer voor.

Daarnaast duikt een ander fenomeen op: een op vier Belgen mist regelmatig facturen en boetes door een overvolle mailbox. Zij vinden belangrijke mails moeilijk terug tussen alle spam en reclame. Bij millennials is deze trend nóg meer uitgesproken.

Eenmaal toestemming geven

Hoe werkt het? Gebruikers van de Payconiq by Bancontact-app geven eenmalig toestemming om facturen rechtstreeks in de Payconiq by Bancontact-app te ontvangen.

Betaalverzoeken van deelnemende bedrijven worden aangeboden in de Payconiq by Bancontact-app als er een match is met het e-mailadres, het gsm-nummer en/of het Iban-nummer van de gebruiker.

De gebruiker is zo altijd honderd procent zeker dat het betaalverzoek legitiem is en kan dus met een gerust gemoed (POM staat voor Peace of Mind) betalen.

Zodra een nieuw betaalverzoek beschikbaar is, ontvangt de gebruiker een notificatie vanuit de Payconiq by Bancontact-app.

Vervolgens opent een POM-betaalpagina met de betaalgegevens van de factuur (bedrag, mededeling, begunstigde, vervaldag) en eventueel een link naar het document.

Najaar 2023

Payconiq en POM roepen bedrijven die geïnteresseerd zijn in de oplossing op om zich te melden. De lancering volgt in het najaar van 2023.