Privacyverklaring

Dubbel zo vaak negatieve energieprijzen

20 augustus 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
DALL-E

De voorbije jaren kwamen negatieve energieprijzen ook al voor. Maar met nog vijf maanden te gaan, telde 2024 nu al meer uren met negatieve prijzen dan vorig jaar, én ruim dubbel zoveel als in 2022. Kosten voor energie nemen net zoals loonkosten een steeds belangrijke plaats in.

Bedrijven investeerden de voorbije jaren massaal in zonnepanelen. Maar als je de opgewekte stroom niet helemaal zelf verbruikt, kan je dit net geld kosten. Want met dubbel zoveel negatieve stroomprijzen dan in 2022, kan het zijn dat je moet bijbetalen voor de niet-verbruikte elektriciteit van je zonnepanelen, zo waarschuwt specialist in energie accounting Odot. “Zonnepanelen blijven een verstandige investering, maar ondernemingen nemen best maatregelen om de kosten af te vlakken”, zegt Chris Elbers, ceo van Odot.

De belangrijkste reden voor de negatieve energieprijzen is natuurlijk het groeiende aanbod aan groene stroom. Het aantal PV-installaties nam zowel bij ondernemingen als bij particulieren enorm toe de voorbije jaren. De interesse was al groot en de energiecrisis van 2022 zette nog een turbo op de groei van het aantal zonnepaneleninstallaties. Ook windenergie, de hoge nucleaire capaciteit in ons land en andere vormen van elektriciteitsproductie zorgen mee voor lagere prijzen, maar ook voor een stroomaanbod dat steeds vaker de vraag overstijgt.

Oppassen voor extra kosten

Energieleveranciers rekenen vaker meer kosten aan voor PV-installaties. Een voorbeeld zijn de onbalanskosten.

Chris Elbers: “Alles hangt af van de verhouding tussen je eigen productie en je autoconsumptie. Als je het grootste deel van de stroom die je PV-installaties opwekken zélf verbruikt, dan moet je weinig of geen stroom op het net zetten. Dan profiteer je volop van de ‘gratis’ groene energie van je zonnepanelen en voel je de negatieve elektriciteitsprijzen niet.”

Ondernemingen die toch regelmatig stroomoverschotten op het net moeten zetten, kunnen een aantal maatregelen nemen om de kosten te beperken:

  • Batterijen kunnen de stroomoverschotten opslaan, maar die zijn een stevige investering die niet elk bedrijf kan terugverdienen.
  • Daarnaast kan je stroomoverschotten delen met andere vestigingen van je bedrijf of zelfs met andere bedrijven. Bij energiedelen moet je wel rekening houden met een aantal addertjes onder het gras: het kan alleen binnen Vlaanderen, je hebt digitale meters nodig die het verbruik op kwartierniveau meten en sommige leveranciers maken energiedelen zo duur dat het niet meer rendabel is.
  • Bedrijven kijken best hun energiecontracten nog eens grondig na. Energiecontracten zijn de laatste jaren sterk geëvolueerd door de energietransitie en nieuwe technologische innovaties. Vaak loont het de moeite om de huidige contracten te heronderhandelen.