Privacyverklaring

R&D-investeringen versnellen groei en externe financiering bij start-ups

2 december 2024
Tekst
Sam-Lucas Vandyck
Beeld
Veroniek Collewaert

Ondanks de economische uitdagingen koesteren jonge start-ups steeds ambitieuzere groeiplannen. Dit blijkt uit de Rising Star Monitor, een jaarlijkse studie van het Vlerick Scale-Up Centre en Deloitte Belgium. Start-ups die investeren in R&D versterken hun groei en vergroten de kans op externe financiering.

Uit de enquête bij 125 bedrijven en 193 oprichters blijkt dat 36 procent van de start-ups met groeipotentieel de ambitie heeft om snel te groeien. De meest ambitieuze bedrijven streven binnen vijf jaar naar een uitbreiding met gemiddeld 43 medewerkers en een omzet van 14 miljoen euro.

Hoe start-ups hun middelen inzetten, blijkt cruciaal voor het succes. Snelgroeiende ondernemingen investeren bij oprichting gemiddeld 23% van hun personeelsbudget in R&D. Minder snelgroeiende bedrijven leggen daarentegen de focus op sales (26%). Deze strategische nadruk op innovatie blijft jaren overeind. Zelfs drie jaar na oprichting besteden snelle groeiers nog 21% van hun middelen aan R&D.

R&D als sleutel tot externe financiering

De keuze om sterk in R&D te investeren blijkt ook een belangrijke factor voor het aantrekken van externe financiering. Start-ups met een duidelijke focus op innovatie weten significant vaker kapitaal op te halen. 31% van deze bedrijven haalt externe investeerders aan boord, tegenover slechts 18% bij bedrijven met een lagere R&D-prioriteit.

“Externe investeerders hechten veel belang aan een duidelijke focus op R&D en innovatie wanneer ze overwegen om kapitaal te injecteren in een start-up”, zegt Veroniek Collewaert, professor Ondernemerschap aan Vlerick Business School. “Deze financiering versnelt vervolgens het realiseren van operationele mijlpalen, zoals productdefinitie, productontwikkeling en het creëren van een betaversie.”

Sam Sluismans, Programme Leader Deloitte’s Technology Fast 50, vult aan: “De aanhoudende focus op R&D bij jonge start-ups toont duidelijk aan dat ze innovatie strategisch en op lange termijn bekijken. Zelfs wanneer dat ten koste gaat van financiële mijlpalen op korte termijn.”

Sectorale en structurele verschillen

De studie wijst op opvallende verschillen tussen sectoren. Biotechbedrijven besteden bijvoorbeeld 31% van hun middelen aan R&D. ICT-bedrijven wijzen echter slechts 15% toe aan innovatie en richten meer middelen op klantgerichte activiteiten (20%).

Daarnaast beïnvloeden de samenstelling en achtergrond van oprichters de prioriteiten. Teams met wetenschappelijke profielen investeren meer in R&D, terwijl oprichters met bedrijfskundige of commerciële ervaring eerder op sales focussen.

Verloning

Bij de start ontvangen veel oprichters geen vergoeding. De meest gebruikelijke verloning is een basissalaris. Slechts 57% van de oprichters in snelgroeiende bedrijven keert zichzelf een salaris uit. Dit percentage stijgt na drie jaar naar 76%, met hogere bedragen in de tijd. Hoewel oprichters meestal het merendeel van de equity behouden, dragen snelgroeiende bedrijven na verloop van tijd vaker een groter deel over aan externe investeerders.