Zes jaar geleden gooide Daan Lippens het roer om. Na bijna twee decennia als auditmanager bij KPMG koos hij voor zijn passie. Hij ging in op het aanbod van OZC Sint-Vincentius om er financieel directeur te worden. De uiterst lange werkweken maakten plaats voor balans, gezin en passie voor de not-for-profitsector. “Het was een vertrek met pijn in het hart, maar ook met een gevoel van opluchting.”
Daan Lippens startte zijn loopbaan in een revisorenkantoor in Aalst. De klantenportefeuille was divers: er waren grote spelers zoals NMBS en Belgocontrol, maar ook organisaties in het onderwijs en de zorg- en welzijnssector. Vooral voor die socialere organisaties klopte het hart van Daan Lippens. Zijn hulpvaardigheid en kwaliteiten deden de klantenportefeuille aanzwellen.
Na de overname van het revisorenkantoor door het Big Four-adviesbureau KPMG bleven de klanten uit de not-for-profitsector naar hem vragen. Geografische afstanden en interne procedures bemoeilijkten die dienstverlening. “Klanten in de not-for-profitsector houden van continuïteit en vertrouwde gezichten in het auditteam, terwijl in een groot auditbedrijf het accent ligt op efficiëntie in de klantenverdeling. De boekhoudkundige medewerkers in de not-for-profitsector beschikken niet altijd over de expertise om de afsluiting te doen. Het was niet verplicht, maar als auditeur gaf ik hen graag uitleg en deelde ik mijn expertise. Ik hou van kennisoverdracht en het geeft voldoening om medewerkers te zien groeien. Ik hielp bijvoorbeeld in het onderwijs bij het omvormen van de enkelvoudige naar de dubbele boekhouding en het opmaken van de jaarrekening.”
De toewijding van Daan Lippens leidde tot ellenlange werkweken en -maanden en een verstoorde werk-privébalans. In 2019 stapte hij uiteindelijk over naar een klant, OZC Sint-Vincentius. Dat is een voorziening voor 190 personen met een beperking. “Ik vertrok bij KPMG met pijn in het hart, maar ook met een gevoel van opluchting”, erkent hij. Zijn nieuwe werkgever trok al aan zijn mouw in 2017. Toen kwam het niet tot een akkoord. In 2019 ging hij overstag. Daan Lippens startte in de volledig nieuwe functie van financieel directeur.
Als financieel directeur is hij verantwoordelijk voor het financieel beleid, de boekhouding, de afsluiting, de administratieve dienst, IT, aankoop en de technische dienst. OZC Sint-Vincentius heeft een omzet van twintig miljoen euro waarvan 85 procent is gekoppeld aan loonkosten. “Wanneer we medewerkers aanwerven binnen de wettelijke barema’s, dan subsidieert de overheid het loon voor honderd procent. Lonen zijn overigens volledig transparant en consulteerbaar in deze sector. Een kleiner deel van de omzet houdt verband met facturatie aan bewoners.” De organisatie stelt zo’n 215 voltijdsequivalenten tewerk.
“De grootste verschillen tussen mijn huidige functie en de vroegere? Als financieel directeur is de scope veel uitgebreider”, vertelt Daan Lippens. “Nu heb ik meer verantwoordelijkheid, maar ook meer autonomie. De algemeen directeur vertrouwt me het volledige financiële plaatje toe.” Hij haalt het voorbeeld aan van de gereduceerde ecologische voetafdruk. “Ik krijg de ruimte om daar hard aan te werken. Bij KPMG had ik die niet. Ik werkte er bij wijze van spreken dag en nacht, ook in het weekend, om deadlines te halen. Ik moest extra druk leggen op collega’s en medewerkers. Dat was een moeilijke oefening. Mijn arbeidsethos botste met de thuissituatie. Ik kon mijn klanten niet loslaten, meer zelfs: ik nam er nog bij. Mijn drijfveer? De wil om hen te helpen. Veel van hen kwamen uit het onderwijs. Het inkantelen van kleine vzw’s in grotere structuren: daar ligt mijn expertise. Die stelde ik overal en altijd ter beschikking.”
Het verschil met de actuele werksituatie is hemelsbreed. Daan Lippens werkt dichter bij huis: zeventien minuten filevrij woon-werkverkeer. Hij vangt de kinderen op na school en begeleidt hen bij het huiswerk. Hij werkt nog altijd minstens acht uren per dag, maar met minder stress. “Hoe ik omging met het inboeten op salaris? Toen we in 2019 tot een financieel akkoord kwamen, leverde ik zo’n dertig procent aan vast en variabel loon en voordelen in. Wat ik in de plaats kreeg, heeft een aanzienlijke waarde. Het leven is meer dan een hoge wedde ontvangen. Ik heb me mijn keuze nog geen minuut beklaagd.”
Het kantelpunt voor Daan Lippens lag in 2019. Toen kon hij wél afscheid nemen. “Mijn huidige werkgever stelde me al de tweede keer de vraag om de organisatie te vervoegen. Zoveel kansen zouden er niet meer komen. Mijn gezin telt ook mee. Ik wist bijzonder goed bij welke organisatie ik terecht zou komen. Het was een gevoel van thuiskomen. De feestjes en netwerkavonden na drukke kwartalen in de auditsector: dat is voorbij. Hier zie ik de collega’s elke dag op een spontane manier.” De samenwerking met OZC Sint-Vincentius is vruchtbaar. De voormalige collega’s van KPMG komen nog steeds langs voor de audit, net zoals de revisor die de dossiers ondertekent. “Dat zijn aangename contacten, ik ben als vriend vertrokken.”
(kader)
“Zorg voor een duurzame en gezonde werk-privébalans. Er is een leven naast het werk, je dient een evenwicht te vinden. Wees je bewust wanneer de balans naar één kant doorslaat. Verwaarloos je gezin niet. Sommige van mijn leidinggevenden hebben nauwelijks tijd gehad om hun kinderen te zien opgroeien. Tot hun ogen opengingen wanneer ze grootvader werden. Wanneer je in prestatiemodus bent, sta je daar niet bij stil. Wanneer je werk een passie is, kan het in die richting doorslaan. Ik begrijp dat.
Het is ook de verantwoordelijkheid van de werknemer om daar goed mee om te gaan. Ik heb de keuzes die er waren bij mijn huidige werkgever te vaak links laten liggen, want ik kon vanuit mijn passie de klanten niet loslaten. Die vertrouwdheid met de klanten gaf voldoening, maar de intensiteit van de samenwerking verstoorde de werk-privébalans.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.