De verregaande digitalisering van financiële processen doet nieuwe bedrijfsstrategieën ontstaan, zo betoogt Toon Vanagt van Fintech Belgium. Ook de kwaliteit van dataverwerking is voor finance een issue. Die kan niet worden gegarandeerd zonder performante systemen, toont Yves Dupuis van RGF Staffing.
Toon Vanagt ziet mooie perspectieven voor de fintechsector. “Intussen hebben we 127 leden en blijven we groeien. Ik merk een grote toenadering tussen de technologiebedrijven en de banken en verzekeringen. Terwijl we elkaar vroeger als tegenstanders beschouwden, is er nu veel meer sprake van samenwerking en partnership. Ook bij de overheid en de regulatoren zoals de Nationale Bank en de FSMA is de houding veranderd. Ik vind het mijn opdracht om de samenwerking verder te versterken, zowel met de financiële instellingen als met de regulatoren. Daarnaast wil ik de kruisbestuiving tussen onze leden nog bevorderen. Tijdens de volgende Digital Finance Summit op 6 december zullen we daarvan al de eerste resultaten zien.”
Toon Vanagt, die in september het voorzittersstokje van Fintech Belgium overnam van Jean-Louis Van Houwe, noemt de komst van het Engelse Wise een positieve ontwikkeling. Wise heeft zijn Europese hoofdkwartier in Brussel gevestigd. “Het bevestigt dat België wel degelijk een goede locatie is om er een fintech te vestigen.” Wise stond vroeger bekend als TransferWise, met hoofdkwartier in Londen. Het had een vestiging op het vasteland nodig om te kunnen werken onder de Europese regels. Het gaat om een zeer grote internationale speler, die intussen lid is van Fintech Belgium.
“Ik stel vast dat we voor een verregaande digitalisering van de financiële processen staan. Straks is de elektronische factuur verplicht. Die bevat de basisinformatie van alles wat op de financiële afdeling gebeurt. Die processen zullen verregaand geautomatiseerd worden. Er is al een hele reeks innovatieve oplossingen die de verwerking van facturen helpen ondersteunen, met spelers als Aividens, Recovr, Digiteal en POM.
Daarna kunnen ook andere processen aan bod komen. Fintech Belgium telt intussen een aantal leden die zich klaarmaken om bijkomende diensten te enten op die processen. Finrack biedt bijvoorbeeld financiering aan voor de voorraden van bedrijven. Dat kan omdat het via open banking en realtimedata een perfect zicht krijgt op de transacties van een klant. Zo kan Finrack opvolgen hoe de verkoop evolueert.
Dergelijke diensten maken het voor bedrijven mogelijk om hun bedrijfsstrategie, en zeker de aanpak van hun financiering, volledig te herzien. Ze hebben bijvoorbeeld heel wat minder kapitaal nodig wanneer ze niet meer zelf investeren in voorraden. Hun kapitaalefficiëntie kan zo een stuk hoger liggen.
“Iedereen experimenteert wel met artificiële intelligentie, maar tegelijk stel ik vast dat er nog geen grote doorbraak komt. Hetzelfde geldt voor blockchain. Het is stilaan het moment van de bekende ‘trog van desillusie’ in de hypecyclus van Gartner”, zegt Toon Vanagt. Die treedt op na de piek van de opgeblazen verwachtingen. Bij AI heeft dat ook te maken met het type technologie, zoals ChatGPT, waarover nu zoveel te doen is. Dat is een taalmodel dat altijd aanleiding zal geven tot zogenaamde hallucinaties of fouten. “In een financiële omgeving is dat hoe dan ook onaanvaardbaar.”
“Voor een doorbraak in AI moeten we even een stap terugzetten en kijken naar een andere aanpak. Ik neem de verwerking van facturen als voorbeeld. Veel bedrijven hebben daarvoor optical character recognition (OCR) ingevoerd: een scanner die een factuur op papier of in een PDF analyseert en de gegevens capteert. Dat gebeurt allang in de AI-tak van computer vision. Die datacaptatie is nooit perfect, maar kan intussen meer dan 95 procent van de facturen correct scannen. Aan het einde blijft er altijd een mens nodig om de overblijvende foutjes te herstellen en zo het algoritme verder te trainen. Iedereen die dat OCR-proces kent, aanvaardt dat er altijd een klein aantal fouten overblijft die de mens moet oplossen.”
“Ik denk dat die aanpak exemplarisch zal zijn voor de AI-projecten van de toekomst. Zelfs met de indrukwekkende verbeteringen door generatieve AI en visiemodellen zal een mens nodig blijven om het overzicht te bewaren. Dat noemen we ook zo: the human in the loop, om geautomatiseerde beslissingen te onderbouwen en te valideren.”
RGF Staffing is een van 's werelds grootste hr-dienstverleners, actief in Australië, Azië, Europa en Noord-Amerika. De Belgische vestiging van deze Japanse multinational (met merken als Solvus, Unique, Bright Plus, USG Professionals en Start People) zet de kwaliteit van de dataverwerking centraal. Daarvoor heeft het performante systemen nodig.
“We zijn bezig met de kwartaalafsluiting. Dat was altijd al een hectische periode, maar sinds het hoofdkwartier in Tokyo heeft gevraagd om nog sneller op te leveren, is het wel op het randje”, zegt Yves Dupuis, finance director van RGF Staffing Belgium.
Vroeger deden hij en zijn team dat op zeven dagen. Nu op vijf. De cfo in Japan wil liever wat meer tijd om alles goed te analyseren vooraleer erover te publiceren. “Daarnaast maken wij er in België een punt van om de echt gerealiseerde cijfers door te geven. In andere landen maken de collega’s vaak een schatting van de laatste maand van het kwartaal, maar dat vermijden wij liever. Anders moet je een paar dagen later aanpassingen doorvoeren, wat leidt tot bijkomende complicaties.”
In die context heeft RGF een tijd geleden zijn sterk verouderde boekhoudpakket vervangen. Het heeft een pakket (Adfinity van het Belgische Easi) gekozen dat meer mogelijkheden biedt om verbindingen met externe toepassingen te realiseren. RGF kan rekenen op de ondersteuning vanuit deze software-ontwikkelaar uit eigen land, die zoveel mogelijk inspeelt op de lokale noden. “Die interfaces zijn nodig om de transacties uit onze loonberekeningen te capteren. Zoals andere grote uitzendkantoren, berekenen we salarissen van uitzendkrachten met een loonmotor die we zelf hebben ontwikkeld.”
De salarissen en prestaties die voortvloeien uit deze systemen vormen hoe dan ook de basis van de eigen facturatie en analytische boekhouding. Het gaat om honderdduizenden boekingslijnen per maand die we moeten opladen in ons boekhoudpakket. “Bij onze kwartaalafsluiting moet dit uiteraard voldoende snel gaan. De performantie van het systeem is dan essentieel. We hebben aan den lijve ondervonden dat niet alle pakketten in staat zijn om zo flexibel om te gaan met andere toepassingen. Een eerdere implementatie met een andere boekhoudsoftware hebben we daarom moeten stopzetten.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.