Privacyverklaring

Verzekeringsmakelaars voor de klas

9 april 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Lucas Stevens

Karel de Grote Hogeschool ontwikkelt nieuw lesmateriaal om tieners financiële kennis bij te brengen. Daarbij hoort een matchingplatform om verzekeringsmakelaars en scholen met elkaar in contact te brengen. Samen met de federatie FVF wil de hogeschool op die manier ook de instroom in de opleiding verbeteren.

Uit onderzoek van Febelfin blijkt dat het niet al te best gaat met de financiële geletterdheid van de Belgische jongeren. Bijna de helft van de jongeren tussen zestien en dertig jaar weet niet genoeg over budgetbeheer of dagelijkse financiële administratie, laat staan over verzekeringen.

Om dat gebrek aan kennis te verhelpen, zijn er sinds dit schooljaar nieuwe minimumdoelen rond ​ ‘financiële en economische vorming’ van kracht in het secundair onderwijs. Jongeren moeten nu op school dus ook leren over sparen, budgetteren en de verzekeringswereld.

KdG en FVF bundelen krachten

Om jongeren meer financiële kennis bij te brengen, slaan KdG en de beroepsvereniging voor Nederlandstalige verzekeringsmakelaars (FVF) de brug tussen de verzekeringswereld en het onderwijsveld. Ervaringsdeskundigen helpen dankzij hun praktijkkennis en passie voor verzekeringen jonge mensen om financieel zelfredzaam te worden. Zo dragen ze een steentje bij om te voldoen aan de nieuwe minimumdoelen in het middelbaar onderwijs. Als aftrap van dit nieuwe initiatief gaf Lucas Stevens eind maart als eerste makelaar les aan de zesdejaars van het Immaculata Secundair in Oostmalle.

KdG ontwikkelde in samenspraak met de verschillende onderwijskoepels en FVF nieuw educatief materiaal op maat van verzekeringsmakelaars. Dat laat hen toe les te geven over hun vakgebied aan leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs. Het lesmateriaal is zo opgesteld dat de verzekeringsmakelaar het kan aanvullen met persoonlijke inzichten en praktijkvoorbeelden.

Daarbij hoort ook een online matchingplatform. Dat brengt enthousiaste verzekeringsmakelaars in contact met scholen in hun nabije omgeving die op zoek zijn naar extra financiële educatie uit de praktijk.

Saaie job?

Tegelijkertijd maken de tieners kennis met het vaak onbekende en onbeminde knelpuntberoep van verzekeringsmakelaar. Vandaag staan over heel Vlaanderen meer dan 2.500 vacatures open voor een job als makelaar of medewerker in de verzekeringssector. Een van de problemen is dat de instroom van pas afgestudeerden niet beantwoordt aan de grote vraag in de sector.

“Het tekort aan nieuwe instroom in de verzekeringssector hangt voor een stuk samen met de hardnekkige perceptie in onze maatschappij van de grijze verzekeringsmakelaar in pak die de hele dag achter zijn bureau zit. Dat beeld is inmiddels echt achterhaald. In mijn eigen kantoor beschik ik over een heel divers team, jong én oud, man én vrouw. Door verzekeringsmakelaars tussen de leerlingen te zetten, zien en horen deze jongeren hoe weinig we achter ons bureau zitten. We staan ook tussen de mensen”, zegt Leen Wouters. Zij is verzekeringsmakelaar en docente verzekeringen in de opleiding ‘Financiën en Verzekeringen’ aan KdG.