Afgelopen maandag legde Donald Trump de eed af voor zijn tweede ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. Zoals te verwachten is de globale belangstelling groot, want de mogelijke impact van Trump 2 valt niet te onderschatten. Zeker niet in een open economie zoals België. Wat zal het waarschijnlijke gevolg zijn voor België na Trumps inauguratie?
Helaas zijn we na de inauguratie van Trump er niet veel wijzer op geworden. Trump bleef namelijk opvallend vaag over zijn geopolitieke strategieën. Hij herhaalde zijn belofte om het Panamakanaal terug in te nemen en oorlogen te stoppen, maar hij ging niet in detail over hoe hij dit zou aanpakken. Zo werd er niet eens expliciet gesproken over de oorlog in Oekraïne. Verder had Trump het over de invoertaksen die hij wil invoeren. China, één van de voornaamste landen waar de taksen naar gericht zullen zijn, werd ook echter maar twee keer vernoemd. Dit in de context van het Panamakanaal, waar ze volgens Trump de macht hebben overgenomen. En Europa, ten slotte, kreeg niet eens een vermelding.
Of Trump 2 daarom zal meevallen voor Europa? Hoewel we na de inauguratie niet veel meer te weten gekomen zijn, is het nog steeds duidelijk dat het beleid van Trump de evidenties wegneemt van de voorspelbare handelspartner en scheidsrechter bij mondiale conflicten. ‘America First’.
Zes procent van onze export gaat naar de VS. Met een waarde van 31 miljard euro aan goederen is de VS de grootste handelspartner van België buiten de EU. Als Trump sleutelt aan de invoertaksen zullen we dit dus ongetwijfeld voelen. Zo werd er al in november door KBC de Belgische groeiverwachtingen teruggeschroefd naar 0,6 procent in 2025, die bovendien een licht stijgende werkloosheid met zich zou meenemen. Toen werd er door Hans Dewachter, chief economist bij KBC, gesteld dat dit vooral negatieve effecten zal hebben voor onze farma en chemische industrie.
België is een open economie en is bijgevolg heel afhankelijk van de geopolitieke grillen in de wereld. De geostrategische uitspraken van Trump beloven daarom niet veel goeds. Zo speelt de claim van Trump op het Panamakanaal en de gevreesde handelsoorlogen niet in de kaart van België. Bovendien is het nog steeds de vraag: hoe positioneert de VS zich tegenover Rusland en China? Meer zal snel duidelijk worden na de inauguratie.
Terwijl Trump oppert voor protectionisme, waarbij de nationale economie beschermd wordt tegen buitenlandse producten, kiest de EU net voor een vrijer handelsbeleid. Als gevolg van de onzekerheid over bondgenoot VS, wil de EU samenwerkingen versterken met andere landen. ‘Dit is het moment om in te zetten doorheen blokkades en taboes’, stelt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, op het Wereld Economisch Forum in Davos. De Europese Unie sloot in december een handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse Mercosur landen. Recent kwam hier een akkoord met Mexico bij en werden gesprekken met Maleisië aangeknoopt.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.