Privacyverklaring

Fraude komt het vaakst voor op de financiële afdeling

27 juni 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Foto door Tima Miroshnichenko via Pexels

Thuiswerken vergroot volgens vijftig procent van de bedrijven en organisaties de kans op fraude. Daarom heeft 68 procent extra maatregelen genomen. De financiële afdeling is het vaakst getroffen.

Dat zijn enkele resultaten uit het jaarlijkse fraudeonderzoek in België en Nederland van kredietverzekeraar Allianz Trade. In navolging van fraudeonderzoeken in andere landen voerde de kredietverzekeraar vorig jaar voor het eerst een fraudeonderzoek uit in België en Nederland. In 2023 voerde het onafhankelijke onderzoeksbureau Metrixlab dit onderzoek opnieuw uit. Het geeft een beeld van de weerbaarheid en de kwetsbaarheid van Belgische en Nederlandse organisaties op het gebied van interne en externe fraude.

Top vier interne fraude

Hoewel in de media veel aandacht gaat naar cybercrime wordt fraude vaak gepleegd door eigen werknemers. De top vier van de meest voorkomende interne fraude:

1) ontvreemden van geld of goederen

2) declaratiefraude

3) vervalsing van documenten

4) schending van intellectueel eigendom

Opvallend is dat declaratiefraude duidelijk meer voorkomt in Nederland dan in België: 56 procent ten opzichte van 38 procent.

Valse facturen

Bij externe fraude is het versturen van valse facturen de meest voorkomende vorm van fraude. Op de tweede plaats staat diefstal of vernietiging van data. Daarna komen diefstal via computersystemen, kopersfraude en identiteitsfraude. Bij kopersfraude doet een oplichter zich voor als een (bestaande) klant en laat een bestelling op een afwijkende locatie leveren. Bij identiteitsfraude doen criminelen zich voor als iemand anders, bijvoorbeeld een collega of zelfs de ceo. Het onderzoek laat zien dat diefstal via computersystemen duidelijk meer voorkomt in België dan in Nederland: 33 procent ten opzichte van 21 procent.

Interne fraudeurs: vaak mannen die kort in dienst zijn

Mannen plegen opmerkelijk meer interne fraude dan vrouwen: 64 procent vs. 20 procent. Het gaat vaak om mannen die minder dan vijf jaar in dienst zijn. Op welke afdelingen wordt het meest gefraudeerd? Het hoogst scoort finance met 36 procent. Op de tweede plaats volgt sales en inkoop, op de derde plaats operations. Fraude op sales- en inkoopafdelingen komt bij Belgische organisaties duidelijk vaker voor dan in Nederland: 34 procent vs. 14 procent.

Andere opmerkelijke resultaten

· Vals gevoel van veiligheid. 84 procent van de bedrijven vindt dat ze goed beschermd zijn tegen fraude. Toch heeft liefst 79 procent de afgelopen twee jaar te maken gehad met fraude. De meerderheid hiervan heeft effectief schade geleden. Dit geeft aan dat bedrijven denken dat ze goed beschermd zijn, maar dat dit in de praktijk niet klopt.

· Vijftien procent van de schadegevallen door fraude ligt boven 200.000 euro. Bijna de helft ligt tussen 1 en 50.000 euro. In ruim twintig procent van de gevallen is er sprake van 50.000 tot 100.000 euro schade.

· Fraude wordt vaak niet gemeld bij de politie. 57 procent van de fraudegevallen wordt niet gemeld bij de politie.

· Er zijn meer investeringen in fraudepreventie gepland. Bijna dertig procent van de organisaties zegt meer te gaan investeren om het frauderisico te beperken.

Misverstanden over verzekeringen

Uit het onderzoek blijkt dat er veel misverstanden bestaan over de manier van verzekeren tegen fraude. 49 procent van de organisaties denkt alle schade door fraude gedekt te hebben met een verzekering. Dat is gebaseerd op een foutieve aanname. Zo zijn er organisaties die ervan uitgaan dat een aansprakelijkheidsverzekering voldoende dekking biedt tegen fraude of dat een kredietverzekering soelaas biedt. Dat is onjuist. Ook over de dekking van een fraudeverzekering en een cyberverzekering bestaan veel misverstanden.

Meer info