Privacyverklaring

Sweco: geen ChatGPT voor finance

8 november 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Diego Franssens

Vicky De Bollen, director shared services van Sweco, zet de eerste stappen naar het gebruik van artificiële intelligentie (AI) in financiële processen. Daar komt geen ChatGPT aan te pas. “We gebruiken wel SwecoGPT voor andere doeleinden.”

“We experimenteren met de financiële afdeling van Sweco voorzichtig met kunstmatige intelligentie. Een voorbeeld is een forecastingproces waarbij we ons richten op drie parameters: het aantal medewerkers, de facturatieratio en het tarief. We werken aan drie scenario’s: groei, stabiliteit of daling. De nauwkeurigheid van de methode is al goed, plus negentig procent, wat ons aanmoedigt om ermee verder te gaan. Toegegeven, in een stabiele omgeving verloopt het soepel. Een onverwachte gebeurtenis kan invloed hebben op de resultaten. Maar het geeft ons een eerste indruk.”

Inschatten van risico’s

“Een tweede project richt zich op het inschatten van risico’s bij onze offertes, met name de verwachte winstgevendheid van ons voorstel. Het uiteindelijke doel is voorkomen dat Sweco verlies lijdt op projecten. We analyseren momenteel de parameters van alle projecten om na te gaan of we dit vanaf het begin kunnen voorkomen. Hoewel AI nooit zal beslissen over het al dan niet indienen van een offerte, kan het wel extra ondersteuning bieden aan de besluitvormers.

Data-analyse wordt steeds crucialer voor Sweco, niet alleen in onze projecten waarin big data een steeds grotere rol speelt, maar ook in interne processen. In onze projecten hebben we bijvoorbeeld al de energiebehoefte van een hele stad in kaart gebracht. We zien hierin enorme kansen, vandaar onze investeringen. Diezelfde expertise passen we ook steeds meer toe in onze lokale financiële afdeling. We hebben intussen onze eigen data-analist in dienst.”

Dit artikel is een voorafje op het grote interview met Vicky De Bollen van Sweco.