Privacyverklaring

Crowdfunding voor Belgische horeca

22 augustus 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Filip Vanheusden en Dirk Daniëls

Met de oprichting van Horeca Crowdfunding België bieden ervaren ondernemers binnen de sector een antwoord op de moeizame kredietverstrekking voor horecazaken in ons land.

Kredietverstrekking voor horecazaken is altijd een gevoelige kwestie. Banken staan aarzelend ten opzichte van de sector en vaak ligt de borg daardoor hoog. Dat heeft niet alleen grote gevolgen voor de innovatiekracht van de sector, maar ook voor de continuïteit van veel horecabedrijven. Daarom sloegen enkele horecaondernemers de handen in elkaar om een platform op poten te zetten dat de financiële drempel moet verkleinen. “Dankzij de expertise van onze kredietbeoordelaars kunnen we een goede inschatting maken van de projecten die worden ingediend”, stelt medeoprichter Filip Vanheusden.

Ook Frank Van Orshoven, zaakvoerder van Orshof, ziet daar heil in: “Een groot voordeel is dat het initiatief geleid wordt door mensen die echt verbonden zijn met de horecasector. Daardoor worden niet alle projecten over dezelfde kam geschoren.”

Kritische beoordeling vanuit affiniteit met sector

Horeca Crowdfunding België mikt zo op het vertrouwen van zowel ondernemers als investeerders. Dankzij affiniteit met de sector wordt immers een grondige evaluatie gemaakt van elke aanvraag die binnenloopt. “Die procedure nemen we erg serieus”, vertelt Filip Vanheusden. “Elke onderneming die zijn project indient, moet daarin voorzien van een professioneel ondernemingsplan met financiële prognoses. Na een kritische evaluatie daarvan volgt een gesprek met de ondernemer en tot slot een locatiebezoek.”

Op basis van die procedure krijgen projecten vervolgens een risicoclassificatie, gaande van twee tot vijf sterren. De hoogste risicoclassificatie wordt bijvoorbeeld toegekend aan starters: “Zij hebben tenslotte nog geen trackrecord kunnen opbouwen en dus ligt het risico theoretisch gezien hoger”, aldus Filip Vanheusden.

Starters wiens dossier wordt goedgekeurd, kunnen daarin echter wel bevestiging vinden voor hun businessplan. “Het platform is daardoor niet alleen interessant voor gevestigde waarden, maar ook voor mensen met een doordacht plan”, stelt Ronny Voortmans.

Europese vergunning en toezicht FSMA

Dat Horeca Crowdfunding België het serieus meent, mag blijken uit de Europese vergunning (ECSPR: European Crowdfunding Service Providors Regulation) en het toezicht door de FSMA. Om dat te verkrijgen, wordt de organisatie in detail doorgelicht. “We zien dit dan ook als een erkenning voor de jarenlange voorbereiding en de investeringen die wij gedaan hebben in de administratieve organisatie en veiligheid van ons platform”, klinkt het.

Verwachte tarieven

De bedoeling is dat in het komende jaar een twintigtal projecten wordt gepubliceerd. Bij kredieten vanaf 50.000 euro neemt het platform daarbij een bemiddelende rol op. De initiatiefnemers verwachten een looptijd van drie tot vijf jaar om de horecaondernemer de kans te geven aan zijn aflossings- en renteverplichtingen te voldoen. Het rentetarief kan variëren van 6 tot 8%. “Daarmee proberen we een alternatief te bieden voor bancaire tarieven, terwijl we investeerders voldoende vertrouwen kunnen bieden om te investeren”, stelt Filip Vanheusden.

Horecaondernemers kunnen een financieringsaanvraag indienen via de website van Horeca Crowdfunding België (www.horecacrowdfunding.be).