Privacyverklaring

De eed van de bankier

17 januari 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Foto Walter Cordero via Pexels

Met de bankierseed verbinden bestuurders en topmensen van banken zich er officieel toe om een aantal deontologische regels te respecteren.

Febelfin heeft proactief meegewerkt aan de nieuwe wet en steunt de invoering van de bankierseed. Bankmedewerkers zijn fier op hun beroep als bankier en de maatschappelijke rol die ze vervullen. Febelfin zal daarom zo goed mogelijk bijdragen aan de implementatie ervan in de banksector.

De bankierseed: wat en waarom?

De nieuwe bankierseed is op 15 januari 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en van toepassing op kredietinstellingen en de agenten in bank- en beleggingsdiensten.

De bankierseed houdt in dat bestuurders en bepaalde bankmedewerkers een individuele verklaring moeten afleggen. Hiermee verbinden ze zich ertoe om bij het uitoefenen van hun beroepsactiviteiten enkele belangrijke deontologische regels te respecteren. Die regels bepalen dat de betrokkenen in alle omstandigheden eerlijk en integer, alsook vakbekwaam en professioneel dienen te handelen. Ze moeten rekening houden met de belangen van de klant en de klant billijk behandelen.

Deze regels maken ook vandaag inherent deel uit van het beroep van bankier. De bankierseed legt ze wettelijk vast en koppelt er een tuchtregeling aan.

Versterkt vertrouwen

Ceo Karel Baert: “Febelfin is ervan overtuigd dat dit de fierheid van bankiers over hun beroep nog doet toenemen en hun belangrijke maatschappelijke rol nog meer in de verf zet. Bankiers hebben een belangrijke economische, sociale en ethische verantwoordelijkheid. De bankierseed kan ook het vertrouwen in de banksector verder versterken.”

België is een van de weinige landen in Europa, en bij uitbreiding in de wereld, met een bankierseed. Ook in Nederland en Australië bestaat er een soortgelijke eed, zij het in een andere vorm.

Wie dient de bankierseed af te leggen?

Niet iedereen die actief is in de banksector dient de bankierseed af te leggen. De bankierseed is bedoeld voor personen met een leidinggevende functie in een bank en onafhankelijke controlefuncties, maar ook voor bankmedewerkers die rechtstreeks of onrechtstreeks in contact komen met de klant.

De bankierseed moet worden afgelegd binnen een periode van twaalf tot dertig maanden (afhankelijk van de functie van de persoon) vanaf de publicatie in het Belgisch Staatsblad. De bankmedewerkers zullen dus vooral in 2024-2025 de bankierseed afleggen.

FSMA als toezichthouder

De FSMA (Financial Services and Markets Authority) is verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de eed. Ze zal eventuele klachten tegen een medewerker die de eed heeft afgelegd onderzoeken. De niet-naleving van de eed kan aanleiding geven tot tuchtsancties. Na een analyse van de klacht legt de FSMA indien nodig een sanctie op aan de bankmedewerker. Het gaat om een waarschuwing, een berisping of een beroepsverbod. Het beroepsverbod kan voor maximaal drie jaar worden opgelegd.

In geval van een klacht tegen een persoon in een leidinggevende functie, spreekt de FSMA geen sanctie uit, maar maakt ze de klacht over aan de bevoegde toezichthouder (de NBB of ECB).