Accountant belandt dit jaar in de top tien van knelpuntberoepen. Daarom bieden Arteveldehogeschool in Gent en SBB ook dit academiejaar het vak ‘Samen Slim Ondernemen met SBB’ aan. Het wordt na positieve feedback ingevoerd voor alle laatstejaarsstudenten van de richting Accountancy & Fiscaliteit.
Intussen tonen andere onderwijsinstellingen ook interesse. Het initiatief wil het beroep van accountant weer aantrekkelijk maken en van de lijst van knelpuntberoepen halen.
Elk jaar publiceert de VDAB zijn knelpuntenberoepenlijst. Die lijst blijft groeien. Onder meer accountant staat al een tijd op de lijst. Nochtans is het beroep cruciaal voor een stevig economisch weefsel. Zeker in economisch onzekere tijden hebben ondernemers nood aan een goede begeleiding en het juiste advies.
Diverse hogescholen proberen in te spelen op de problematiek met aangepaste richtingen, maar het blijft voorlopig vechten tegen de bierkaai.
Joke Van Bommel, woordvoerder van VDAB: “Accountant staat al sinds 2015 op onze knelpuntberoepenlijst. Dit jaar staat het zelfs in de top tien. Het is een knelpuntberoep omdat we vaststellen dat de instroom van jongeren en werkzoekenden in de opleidingen niet voldoet aan de vraag naar accountants. Het profiel van de vroegere boekhouder is de laatste jaren sterk gewijzigd. Door digitalisering verdwijnen enkele routinematige taken zoals cijferwerk, facturatie en terugkerende rapporteringen. De klemtoon ligt vandaag veel meer op analyse en interpretatie van data, dienstverlening en advies.”
Vanuit die visie heeft het accountants- en advieskantoor SBB een samenwerking opgezet met Arteveldehogeschool in Gent, in het bijzonder de richting Accountancy & Fiscaliteit. Het doel van de samenwerking is om laatstejaarsstudenten kennis te laten maken met de realiteit van ondernemerschap in Vlaanderen. Dat is na één jaar proefdraaien een groot succes gebleken. Studenten worden vertrouwd gemaakt met alle aspecten van de job als accountant en dat gaat veel verder dan puur boekhouden.
Nathalie Put, customer relationship manager bij SBB: “Een moderne accountant is meer dan een expert financiële verslaggeving. Hij of zij is een partner, een strategische partner, zelfs een vertrouwenspersoon voor de ondernemer. Een accountant is vandaag een copiloot in de onderneming en vaak een coach voor de ondernemer. Dat hebben we in dit keuzevak gedurende het eerste proefjaar opgezet, tot grote verbazing van veel studenten. Zij kregen vaak heel theoretisch les over hun vak.”
“Nu hebben ze zelf, door cases te bespreken, in fysiek bijgewoonde sessies, workshops, groepswerken en zelfs rollenspelen, ondervonden wat het is om ondernemer te zijn en hoe het voelt om als accountant-fiscalist op te treden als coach. Het voordeel is dat wij als SBB in de praktijk staan. Wij zien en horen elke dag de verhalen van onze klanten/ondernemers. Die ervaring delen wij in deze opleiding.”
Wat afgelopen academiejaar begon als een voorzichtig proefproject blijkt de verwachtingen te overtreffen. “Voor ons was het nog een keuzevak”, vertelt laatstejaarsstudente Emma Vanden Bussche. “Ik heb begrepen dat dit een vak wordt voor alle laatstejaarsstudenten. En terecht. Het heeft mij, en ik denk dat ik voor de hele groep mag spreken, ons dus, een heel realistisch beeld gegeven hoe ondernemen in de praktijk verloopt en wat daarbij komt kijken. Het is inderdaad duidelijk dat ondernemers vandaag op accountants-fiscalisten rekenen als copiloot en niet puur als boekhouder. Dat heeft het afgelopen jaar echt onze ogen geopend.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.