Privacyverklaring

Invoering e-invoice geen effect op late betalingen

17 september 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Beatriz Pozo

Het EU Payment Observatory ziet dat e-invoicing de verwerking in alle fases van de facturaties versnelt en fouten vermijdt. Dat kan een effect hebben op een snellere betaling, maar het verandert niets aan de betalingsintentie.

“E-invoicing heeft geen direct effect op het betalingsgedrag”, zegt Beatriz Pozo van de Europese denktank CEPS tijdens een webinar van het Betalingsobservatorium. Pozo onderzocht het verband tussen de betalingstermijnen en de invoering van de elektronische factuur.

Efficiëntiewinsten zijn waardevol bij het verkorten van de lengte van de cyclus van factuur tot betaling. Een koper die de intentie heeft om een verkoper zo snel mogelijk te betalen, zal dit waarschijnlijk eerder doen bij het gebruik van e-invoicing. Maar als de koper niet van plan is om de verkoper vervroegd te betalen, zal de invoering van e-facturering daar niets aan veranderen. Bijgevolg heeft e-facturatie een significant potentieel om de betalingsefficiëntie te verbeteren, maar verbetert het niet noodzakelijk het betalingsgedrag.

Betalingsgedrag en betalingsefficiëntie

E-facturering kan het beste worden gezien als een krachtige aanvulling op regelgevend optreden dat zich richt op betalingsgedrag. Want betalingsgedrag is net zo'n groot stuk van de puzzel als betalingsefficiëntie. Intrinsiek kan je het niet zien als een oplossing voor het dringende probleem van betalingsachterstanden.

E-invoicing brengt andere voordelen met zich mee dan een verbeterde betalingsefficiëntie. Meer transparantie in de cyclus van factuur tot betaling door middel van e-facturering kan de prikkels versterken om het betalingsgedrag te verbeteren. Bovendien zou het een effectievere handhaving van bestaande wetten mogelijk maken door middel van de gegevens die het aan autoriteiten verstrekt.

Bankgeheim

Toch blijven er kritische stemmen die ook de kern van het Betalingsobservatorium aanpakken. Charles Bryant, voormalig secretaris-generaal van de European E-invoicing Service Providers Association (EESPA), wijst erop dat de overheid nooit directe informatie zal verkrijgen over de betalingen van de facturen zelf. Door het bankgeheim heeft de overheid geen zicht op de betalingen. Er blijft ook een vorm van vertrouwelijkheid bestaan in de verhouding tussen klant en leverancier. De factuur maakt daarvan integraal deel uit. “Dus kan je alleen informatie verzamelen via enquêtes en dergelijke. Dat neemt niet weg dat ik groot voorstander ben van de snelle algemene invoering van de e-invoice. Als we daar alle mogelijke hindernissen wegnemen, zal dat op termijn net zo eenvoudig en goedkoop zijn als op restaurant betalen met een kredietkaart. Niemand weet hoe dat precies verloopt, maar het werkt wel en we vertrouwen erop.”

E-invoicing nog onvoldoende gekend

Adam Prince van softwareleverancier Sage wijst er ook op dat veel kmo’s er nog niet aan beginnen uit onwetendheid. “Nog zeer veel mensen hebben niet eens vernomen dat de verplichting eraan komt. Tegelijk weten ze vaak niet dat hun boekhoudsoftware al geschikt is voor het verzenden en ontvangen van e-facturen.”